ZOMDir > BlogNL

maandag 14 mei 2018

Oude links en dingen die voorbij gaan (een analyse van NL Menu)

Recent is een archief van NL menu uit 2004 gered van CD rom. Leuk. Oude links. Eens kijken hoeveel er nog werken.

De NL menu versie die kon worden gered kent 34045 externe links welke op meerdere manieren zijn te benaderen. Alle links vind je overigens door in de voeter op "sites" te klikken en vervolgens alle letters af te gaan.

Eerste indruk

Xenu Link Sleuth gaf op hooflijnen de volgende resultaten:
  • 52% van de links werkt niet
  • 24% van de links wordt omgeleid
  • 24% van de links werkt wel

 

Nadere analyse


De ervaring leert dat oude sites vaak overgenomen zijn en nu heel andere content kunnen vertonen dan verwacht. Daarom is het zinnig om elke werkende link apart handmatig te bekijken. Om dat voor alle links te doen is iets te veel werk. Daarom doe ik een steekproef.

Deventer

Op de Deventer pagina staan volgens NL menu 187 externe links.

Link Quality at a Glance geeft inderdaad aan dat er 187 unieke externe links zijn. 57 links (30%) werken niet, 68 links (36%) worden omgeleid en 4 links (3%) worden beschouwd als onveilig om te bezoeken.

Handmatig de Deventer links controleren leert dat 73 van de 187 links nog linken naar een site met, zo op het eerste gezicht, zinnige inhoud. 

114 externe links (61%) werken dus niet of linken naar een domein-parkeer-site, een Chinese site, een "Apache is functioning normally" site of iets dergelijks.

Het aantal niet werkende links is voor de Deventer pagina in de praktijk dus dubbele van hetgeen Link Quality at a Glance aan gaf.

Den Helder

87 externe links
Link Quality at a Glance: 33% broken links
Handmatig controle: 69% niet werkende links

Drachten

60 externe links
Link Quality at a Glance: 31% broken links
Handmatige controle: 50% niet werkende links


Op basis van bovenstaande steekproeven concludeer ik dat 50 tot 70 procent van de links op NL menu niet meer goed werkt.


Het goede nieuws is dat 30 tot 50 procent van de links nog wel goed werkt. Dat is eigenlijk best wel veel, want uitgaande van een halfwaarde tijd van twee jaar voor een link zou je mogen verwachten dat na 14 jaar nog slechts 1 procent van de links werkt.

Goed gedaan dus.


--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare

Geen opmerkingen:

Een reactie posten