ZOMDir > BlogNL

maandag 23 maart 2015

Onleesbare webpagina's toch lezen

Een van de subprojecten waar ik in in het kader van het ZOMDir project aan heb gewerkt was de Setextbrowser. Dit omdat ik voor ogen had het toevoegen van een nieuwe link zo eenvoudig mogelijk moest zijn.  In principe zou één invoerveld, voor het adres van de link, genoeg moeten zijn.

Na het opgeven van een nieuwe link zou dan automatisch de ankertekst en de tooltip tekst van de link moeten worden bepaalt op basis van respectievelijk de title en de description van de te linken webpagina.

Een groot probleem was indertijd dat ik geen idee hoe ik de tekst van een webpagina moest lezen, hetgeen reden genoeg was om de Setextbrowser te maken. Het idee daarvan was simpel:

Lees een webpagina in en toon deze vervolgens in het Setext formaat.


Onleesbare webpagina's toch lezen

In de praktijk niet alleen een leuke vingeroefening. Het is nog verdomde handig ook. Zo gebruik ik de Setextbrowser als:
  • ik een hele slechte draadloze internet verbinding heb (de Setextbrowser reduceert het aantal bytes dat moet worden opgehaald aanzienlijk);
  • de site die ik wil lezen slecht te lezen is (weinig contrast, veel reclame, blokkerend javascript, niet geschikt voor mobiel...);
  • mijn werkgever, in mijn ogen ten onrechte, een website heeft geblokkeerd en ik meen deze toch te moeten lezen voor mijn werk.
Recent, met dank aan Jules Ernst, heb ik de Setextbrowser ook min of meer geschikt gemaakt voor het raadplegen van tabellen. 

Dus kom je een keer een niet lekker werkende website tegen, bekijk hem eens met de Setextbrowser. Wellicht kan je dan wel lezen wat er staat.

Gegroet,
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare