ZOMDir > BlogNL

dinsdag 15 april 2014

Eén link is geen link, twee link is een halve link, drie link is een ...

Vroeger was het zondermeer verstandig om aan linkbuilding te doen om je website hoog in de zoekresultaten van Google te krijgen. Tegenwoordig is dat anders. Google heeft steeds meer in de gaten wat normale backlinks zijn en wat abnormale weblinks zijn. 

Serieus. Enige tijd geleden kreeg ik dit verzoek om een link te verwijderen van een pagina van de Helenahoeve

(...) Door een Google penalty moeten wij ons linkprofiel op schonen. Vandaar dit wat ongebruikelijke maar toch echte verzoek. 
Mag ik u vriendelijk verzoeken om de link naar ons svp te verwijderen? (...)
De betreffende link stond op een testpagina met goede en slechte links (links naar malware sites). Het plan was om dynamisch de slechte pagina's te verwijderen (iets wat me overigens toen niet gelukt is vanwege performance problemen). De betreffende pagina heb ik overigens na bovenstaand verzoek vanzelfsprekend direct verwijderd.


Onnatuurlijke links


Op het Engelstalige YouMoz Blog wordt is men er heel stelling in dat elke link die gemaakt wordt met de intentie om de ranking in de zoekresultaten te verbeteren door Google wordt beschouwd als een onnatuurlijke link. 

Google zelf geeft op de pagina linkuitwisselingsprogramma's enkele voorbeelden van onnatuurlijke links. 

"(...) Enkele veelvoorkomende voorbeelden van onnatuurlijke links die onze richtlijnen schenden: (...) Directory- of bladwijzersitelinks van lage kwaliteit (...)"
Wat een lage kwaliteit is, wordt daar niet direct duidelijk gemaakt. Matt Cutts geeft aan dat er gekeken wordt of de directory zelf redactionele waarde toevoegt. Een directorie die in principe elke link accepteert wordt al snel gezien als een directorie van lage kwaliteit, of zoals Matt Cutts het zegt een "fly-by-night directory". Andere kenmerken van dergelijke directories zijn veelal:
 • Het is mogelijk om links te kopen;
 • Je kan elke linktekst krijgen die je wilt;
 • Je bent verplicht om een link terug te plaatsen;
 • Er wordt gepocht over een hoge Pagerank;
 • Er zijn op de pagina veel links te vinden die niets met het onderwerp van doen hebben;
 • De pagina's zijn onoverzichtelijk druk.
Aan de andere kant heeft een kwalitief goede directory de volgende kenmerken:
 • Er is een redactie beleid;
 • Niet elke link wordt klakkeloos geaccepteerd;
 • Het is niet benodigd om een link terug te plaatsen;
 • Een eventuele vergoeding wordt daadwerkelijk gebruikt voor het beoordelen van de gesuggereerde link;
 • Er is een overzicht van nieuw toegevoegde links.
Als je een link wilt toevoegen aan een startpagina moet je jezelf dus vooral afvragen wat de toegevoegde waarde pagina van de betreffende pagina is voor de gebruiker. Met andere woorden je moet voor jezelf nagaan hoeveel zinnige links er zijn die betrekking hebben op het onderwerp van die pagina. Als dat er heel weinig zijn, dan zal Google die links waarschijnlijk beschouwen als onnatuurlijke links. Als er vervolgens ook nog eens een kwalitatief slechte of spamachtige links zijn dan kan je er bijna vergif op innemen dat Google die startpagina beschouwd als een directory van lage kwaliteit. Ook het aantal dode links is een indicatie van de kwaliteit van de betreffende pagina. Des te meer dode links, des te slechter de kwaliteit van die pagina.

Gezien het bovenstaande en het feit dat een startpagina duidelijk toegevoegde waarde moet hebben stelt Barry Schwartz van de Search Engine Roundtable

"Starting a directory? Think twice."
Sterker nog ik heb er wel twintig keer over nagedacht of ik wel aan ZOMDir moest beginnen. Ik wilde immers geen "fly-by-night directory" maken, maar een kwalitatief uitmuntend alternatief bieden voor DMOZ.org (nu opgevolgd door curlie.org). Doordat ZOMDir een startpagina met wiki eigenschappen is kan iedereen bijdragen aan de kwaliteit van ZOMDir.com. Dit kan door een link toe te voegen, een link te wijzigen én als het nodig is een link te verwijderen. 

Tot slot zou ik aan de opmerking van Barry toe willen voegen

Submit a link to a directory? Think twice.
Voeg niet alleen jouw eigen link toe aan een startpagina als ZOMDir.com, doe er meteen twee, drie of meer andere zinnige links bij. Zo voorkom je dat jouw link op ZOMDir als een onnatuurlijke link wordt gezien door Google. Immers één link is geen link, twee link is een halve link, drie link is een ...

Wederom veel succes toegewenst,
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare