ZOMDir > BlogNL

maandag 29 juni 2015

Heel het internet

Eén van de meest krachtige eigenschappen van het internet is dat je kan linken van de ene webpagina naar de andere webpagina. Een probleem daarbij is echter dat je meestal geen zeggenschap hebt over de pagina waar je naar linkt. Op het moment van linken is dat geen probleem, want dan kan je zien waar je naar linkt. In de loop der tijd kan dat echter wel een probleem worden. 

Webpaginas kunnen verdwijnen (sommige zeggen dan zelfs: "Het internet is stuk"), een redirect krijgen naar een andere pagina of zelfs (al dan niet gewenst) een heel andere vulling krijgen. Dat laatste kan vrij onschuldig zijn als de website omgezet is in een parking domein, maar wat als dat domein wordt overgenomen. Dan link je waarschijnlijk plotseling heel ergens anders naar. Recent overkwam dat Heinz en basisschool De Windroos / De Vlinder. 

Heel het internet

Ook al heb je geen zeggenschap over andere webpagina's. Je kan wel regelmatig controleren of je nog steeds linkt naar de pagina waar je naar toe wilde linken. Een link checker kan daarbij helpen. Weliswaar kan daarmee niet gecontroleerd worden of de content van een site verandert, maar je kan wel zien welke links nog werken en welke niet. 

Links welke worden omgeleid (301 of 302, redirected) kan je beter laten verwijzen naar de uiteindelijke pagina. Links die om een of andere reden niet meer werken (404, 408, broken) zou ik verwijderen dan wel er een alternatieve webpagina voor opzoeken. 


De toekomst van link checkers

Het controleren van goed werkende links wordt tegenwoordig ook wel gezien als onderdeel van technische zoekmachine optimalisatie. Het gaat dan ook om het juiste gebruik van kopjes, meta tags, bijschriften laadtijd en dergelijke. Vanzelfsprekend ;‑) vind je op ZOMDir een overzicht van:


Succes, met het helen van jouw stukje internet,
Hans

N.B. Inmiddels is er een diepgravend onderzoek gedaan naar broken link checkers. Het resultaat is te vinden op Rusty Results.

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare