ZOMDir > BlogNL

maandag 14 mei 2018

Oude links en dingen die voorbij gaan (een analyse van NL Menu)

Recent is een archief van NL menu uit 2004 gered van CD rom. Leuk. Oude links. Eens kijken hoeveel er nog werken.

De NL menu versie die kon worden gered kent 47258 externe links welke op meerdere manieren zijn te benaderen. Alle links vind je overigens door in de voeter op "sites" te klikken en vervolgens alle letters af te gaan.

Eerste indruk

Xenu Link Sleuth gaf op hooflijnen de volgende resultaten:
  • 39% van de links werkt niet
  • 61% van de links werkt nog steeds (al dan niet na een redirect)

 

Nadere analyse

De ervaring leert dat oude sites vaak overgenomen zijn en nu heel andere content kunnen vertonen dan verwacht. Daarom is het zinnig om elke werkende link apart handmatig te bekijken. Om dat voor alle links te doen is iets te veel werk. Daarom doe ik een steekproef.

Deventer

Op de Deventer pagina staan volgens NL menu 187 externe links.

Link Quality at a Glance geeft inderdaad aan dat er 187 unieke externe links zijn. 57 links (30%) werken niet, 68 links (36%) worden omgeleid en 4 links (3%) worden beschouwd als onveilig om te bezoeken.

Handmatig de Deventer links controleren leert dat 73 van de 187 links nog linken naar een site met, zo op het eerste gezicht, zinnige inhoud. 

114 externe links (61%) werken dus niet of linken naar een domein-parkeer-site, een Chinese site, een "Apache is functioning normally" site of iets dergelijks.

Het aantal niet werkende links is voor de Deventer pagina in de praktijk dus dubbel van hetgeen Link Quality at a Glance aan gaf.

Den Helder

87 externe links
Link Quality at a Glance: 33% broken links
Handmatig controle: 69% niet werkende links

Drachten

60 externe links
Link Quality at a Glance: 31% broken links
Handmatige controle: 50% niet werkende links


Conclusie

Op basis van bovenstaande steekproeven concludeer ik dat het aantal niet werkende links 1,5 à 2 keer zo groot is dan gemeten met een link checker. 

Voor NL-menu zou dat betekenen dat 58 tot 78 procent van de links niet meer goed werkt.

Het goede nieuws is dat 22 tot 42 procent van de links nog wel goed werkt. Dat is eigenlijk best wel veel, want uitgaande van een halfwaarde tijd van twee jaar voor een link zou je mogen verwachten dat na 14 jaar nog slechts 1 procent van de links werkt.

Goed gedaan dus.


--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare