ZOMDir > BlogNL

maandag 24 november 2014

Kudos voor ...

Al geruime tijd houd ik me bezig met startpagina's en onderzoek ik de redenen van hun teloorgang. 

Uiteindelijk kom ik er op uit dat één persoon of een redactie (klein of groot) nooit in staat zal zijn om alle wijzigingen die op het internet plaats vinden bij te houden. 

Websites komen en gaan zonder dat de redactie daarvan op de hoogte wordt gesteld. De enige manier om die dynamiek een beetje bij te houden is alles te automatiseren of gebruik te maken van de kracht van de crowd.

Alles automatiseren

Een voorbeeld van een bedrijf dat nagenoeg alles automatiseert is natuurlijk Google. Googlebot is onvermoeibaar en vindt relatief gemakkelijk nieuwe websites en ontdekt welke websites niet meer werken. En passant wordt de website tot op het bot geanalyseerd en wordt de relaties met andere websites in kaart gebracht. 

Daarnaast weet Google zo ongeveer waar en waarmee jij het internet op gaat. Het resultaat is een geautomatiseerde gepersonaliseerde lijst met zoekresultaten, en dat vele malen per dag. 

Geen wonder dat startpagina's nauwelijks worden geraadpleegd. Het is een ongelijke strijd van de machine tegen de mens startpagina redactie.

De kracht van de crowd

Het is al diverse malen geprobeerd om een zoekmachine te maken gebaseerd op de kracht van de crowd. Momenteel weet ik van de volgende initatieven:
Er zijn er ongetwijfeld meer. Om tot een complete lijst te komen moet natuurlijk de crowd in actie komen ;-)

Het zal je overigens niet verbazen dat ook Google meer gebruik wil maken van de kracht van de crowd. Hiervoor heeft ze de Knowledge vault ontwikkeld. 

Hinken op twee gedachten

ZOMDir hinkt op twee gedachten. De crowd laten bepalen welke onderwerpen en links geplaatst worden op ZOMDir maar daarnaast zo veel mogelijk automatiseren opdat er nauwelijks tijd benodigd is om de orde enigszins te bewaren. 

Vooralsnog de laatste stap die daarbij gemaakt is, is het toekennen van Kudos punten. 

Indien er 5 of meer links op een pagina zijn, dan kan een link worden gepromoot. De betreffende link krijgt dan 1 kudospunt en wordt hoger in de lijst getoond. 

Dit is erg handig voor pagina's met veel links, waarvan er eigenlijk maar een paar relevant zijn. Denk hierbij aan de pagina Nederlandse startpagina's

In een keer is duidelijk welke links als relevant worden beschouwd en welke minder relevant zijn. Het mooiste hieraan vind ik nog dat iedereen kan meestemmen. 

Dus ik zou zeggen, kom op "crowd". Laat je stem horen. 

Met democratische groet,
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij geeft in 3 seconden Kudos punten
Voor meer informatie, ga naar Slideshare

Help mee ZOMDir te promoten. Tweet.