ZOMDir > BlogNL

dinsdag 16 december 2014

Het einde van Pagerank

Update maart 2016. Pagerank checkers zijn niet meer van belang. Google verwijdert de Public Pagerank.

--

Al enige tijd had ik het sterke vermoeden dat Pagerank een verouderde indicator is voor de populariteit van een website. Nu weet ik het echter zo goed als zeker. Recent ontdekte ik dat in oktober al middels een Google Hangout duidelijk wordt dat Google de publieke Pagerank niet meer bijwerkt.

Op 6 oktober zegt John Mueller (Google Zwitserland) op 20:30u namelijk het volgende:
There are a few things where we do take action that you might not see directly. Toolbar PageRank is something that we have not updated for about a year now, and we’re probably not going to be updating it going forward… we have a lot of way to recognize these problematic links, and the sites selling those links, that essentially blocks the PageRank from passing through those sites.
Trendline

Dat komt aardig overeen met onderstaande trendlijn van het aantal updates per half jaar. Vanaf 2006 tot en met 2014.Mijn conclusie is dan ook dat je de Pagerank alleen kan beschouwen als een metertje welke ergens in 2013 nog enigszins correct werkte, maar sindsdien is bevroren. Er waarde aan toekennen voor nieuwe websites heeft dus eigenlijk geen zin meer.

Het is jammer voor Pagerank at a Glance, maar het zou denk ik het netste zijn als Google de Pagerank voor alle sites verwijderd. Dan kan er ook geen verwarring meer over bestaan bij webmasters die denken dat ze linkjes moeten verwijderen omdat deze komt van een PR 0 website ;-)

Succes met het verkrijgen van goede links,
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare