ZOMDir > BlogNL

maandag 2 juni 2014

Pagerank, of de dingen die voorbij gaan

Update maart 2016. Pagerank checkers zijn niet meer van belang. Google verwijdert de Public Pagerank.

--

Lang lang geleden waren er vele vele zoekmachines. In eerste instantie was de grote uitdaging het gehele internet te indexeren. Het was een tijd dat je aan keyword stuffing kon doen en de keyword tag nog belangrijk was. Er waren heel wat bedrijven die sex gerelateerde keywords opnamen in hun pagina onder het mom "Sex sells". 


Links in plaats van keywords

Alles veranderde toen Google op het toneel verscheen. Het manipuleren met keywords werd nagenoeg onmogelijk. De kwaliteit van de zoekresultaten was dankzij het Pagerank algoritme vele malen beter dan dat van de concurrentie. Aangezien op internet de concurrentie maar een klik verder is was al snel nagenoeg iedereen overgestapt op Google.


Rekenintensief

Het bepalen van alle Pageranks vergde indertijd dermate veel rekenkracht dat Google eens in de maand een Google dance hield om voor alle geïndexeerde pagina's opnieuw de Pagerank te bepalen. Middels een browser add-on van Google kon je zien wat de Pagerank van een site was.

Pagerank checkers

Het was, en is nog steeds, belangrijk om links te krijgen van pagina's met een relatief hoge Pagerank. Hierdoor zou jouw site hoger getoond worden in de zoekresultaten van Google. Het achterhalen van de Pagerank van een pagina was dan ook erg belangrijk. Waar vraag is, ontstaat aanbod. Er kwamen dan ook al snel allerlei Pagerank checkers beschikbaar (zelfs ZOMDir had een Pagerank checker: pagerank.zomdir.com). 


Oude Pageranks

Vandaag de dag is de waarde van dergelijke Pagerank checkers nagenoeg nihil. Hier is slechts één belangrijke reden voor. Google werkt de publieke Pageranks namelijk niet meer bij. Alle Pageranks die je vandaag de dag ziet zijn dan ook oude Pageranks.

Google doet dit om te voorkomen dat er vals gespeeld wordt. Lang lang geleden kon dat met keyword stuffing, nu probeert men dat met link farmscontent farms en dergelijke. Google is hier niet van gediend omdat hierdoor de intrinsieke kwaliteit van een website niet meer goed kan worden bepaald. De Pagerank is nu dan ook één van de vele factoren die het zoekresultaat bepaald. Al is het nog steeds een belangrijke.


Linken is belangrijk

Het is echter een illusie om te denken dat links naar jouw website niet meer van belang zijn voor een hoge positie in Google. Om Gerry McGovern te citeren "Linking is the essence of the web". Dat dat nog steeds opgaat kan je zelf testen door te zoeken op de term "Click here". Grote kans dat je dan uit komt op de download pagina van Adobe Reader, terwijl er op de betreffende pagina niet eens "Click here" staat. Dit fenomeen lijkt sterk op een Google bom (een manier om met een "oneigenlijk" zoekwoord een website hoog in de rankings te krijgen). Dat "Click here" nog wel werkt en bijvoorbeeld "miserable failure" niet meer komt doordat Google er echt alles aan doet om goede zoekresultaten te geven. Blijft linken belangrijk?

Google schaaft het algoritme om de beste zoekresultaten te geven steeds bij. Vandaar dat het niet gek is dat laatst de vraag kwam of het belang van links zal afnemen.Het antwoord van Matt Cutts is soms lastig te interpreteren. Hij zegt het niet, maar ik hoor tussen de regels door: 

Ja, het belang van links zal een klein beetje afnemen, pas op het moment dat Google het taalbegrip van een mens heeft (oftewel als Google de Turingtest heeft gehaald) is linkbuilding nauwelijks meer van belang.  

Het is dan ook niet vreemd dat uit een onderzoek van DDMA (artikel inmiddels verwijderd) blijkt dat 70% van de 84 gevraagde marketeers van mening is dat linkbuilding een "must" is voor het behalen van goede SEO resultaten
Zoals ik al aangaf in de het artikel "Eén link is geen link, ..." denk ik dat het er vooral om zal blijven gaan dat je geen slechte spam-achtige backlinks krijgt. 


Tot slot

In ZOMDir kon je soms bij een link Pop staan. Dat is een site met een relatief hoge pagerank. Toen ik aan het ZOMDir project begon leek dat nog zinnig. 

Gezien het feit dat Google deze niet meer publiekelijk bijwerkt lijkt dat nu niet meer zo zinnig, de Pop indicator is dan ook verwijderd.


Wederom succes toegewenst,
Hans

--

ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare