ZOMDir > BlogNL

dinsdag 6 oktober 2015

Privacy? Alleen het hoognodige opslaan!

Recent ontdekte ik Ghostery. Een Google Chrome extensie welke aangeeft welke "Trackers" er aanwezig zijn op een webpagina. Naast MyWOT beschouw ik Ghostery inmiddels als een must.

Ghostery geeft aan dat er op ZOMDir.com geen cookies of andere trackers te vinden zijn. Dat klopt want dat vond ik tot nu toe nergens voor nodig (
ZOMDir is een open wiki waar iedereen direct een link toevoegen of verwijderen. Inloggen, en gebruik maken van cookies, is niet nodig en dat wil ik eigenlijk zo houden).


Heb ik cookies nodig

Nu speel ik met de gedachte om mensen te gaan belonen voor het bijwerken van ZOMDir. Zo iets van heb je een link toegevoegd, dan krijg je 10 punten. Heb je een link bewerkt, dan krijg je 3 punten en verwijder je een link dan krijg je 2 punten.

Dat doe ik het liefste zonder dat er moet worden ingelogd of dat er cookies worden geplaatst. Dit omdat ik privacy een zeer groot goed vind. Maar ..., het is logisch dat als je punten uitdeelt dat je dan ook een top 10 lijst wilt samenstellen. Om dat te bereiken moeten er echter 'identificeerbare' gebruikers zijn.

De verdiende punten moeten bij elkaar kunnen worden opgeteld en je moet de 'naam' kunnen tonen in de top 10. Immers een top 10 die er zo uit ziet is niets:
 1. Anonymous 212 points 
 2. Anonymous 190 points 
 3. Anonymous 175 points 
 4. Anonymous 169 points 
 5. Anonymous 140 points 
 6. Anonymous 80 points 
 7. Anonymous 60 points 
 8. Anonymous 53 points 
 9. Anonymous 40 points 
 10. Anonymous 30 points 

Browser fingerprint

Nu stuitte ik onlangs op de site van Cover Your Tracks (voorheen Panopticlick). Zij beweren dat het overgrote deel van de bezoekers een browser heeft met een unieke 'fingerprint'. Hmmm, dat is iets wat ik mogelijk zou kunnen gebruiken om zo anoniem mogelijk de gebruikers van ZOMDir te 'identificeren'.

De wet bescherming persoonsgegevens en de 'nieuwe Cookiewet' er op na gekeken en als niet-jurist zijnde geconcludeerd dat het mogelijk moet zijn om zonder de privacy te schaden mijn plannen te verwezenlijken.

Meteen uitproberen dus. Als experiment had ik de site browserprint.zomdir.com opgezet, om te kijken of ik privacy vriendelijk een gebruiker kan 'identificeren'. Dat lijkt redelijk goed te lukken.


Wat ik wil bereiken

browserprint.zomdir.com was een experiment en zit nog in de ontwikkelfase, maar ziet op zich veelbelovend uit. Als het stabiel en betrouwbaar is zou de volgende top 10 van actieve ZOMDir gebruikers mogelijk moeten zijn.
 1. Repelsteeltje 212 points 
 2. Mrs. Jones 190 points 
 3. Mr. Blue 175 points 
 4. Gekke Henkie 169 points 
 5. Victor 140 points 
 6. Bianca 80 points 
 7. Mrs. Robinson 60 points 
 8. Repelsteeltje 53 points 
 9. Mad Max 40 points 
 10. Don't call me baby 30 points 

Wat ik wil vastleggen

Om zo privacy vriendelijk mogelijk punten te kunnen toekennen op basis van een 'browserprint' denk ik het volgende te moeten vastleggen in de database:
 • De browserprint (een hash);
 • De zelfgekozen naam (of alias of bijnaam of onzinnaam) van de gebruiker;
 • Een 'recovery code' (opgeslagen als een hash) voor het geval de gebruiker niet wordt herkend op basis van de browserprint;
 • De punten die de gebruiker heeft gekregen;
 • De laatste paar acties van de gebruiker om 'puntenfraude' te voorkomen. Puntenfraude is bijvoorbeeld eenzelfde link herhaaldelijk toevoegen en verwijderen uitsluitend om punten te verdienen.
Bovenstaande informatie kan volgens mij de privacy niet schaden aangezien er geen enkele informatie wordt vastgelegd welke herleidbaar is tot een persoon. Ik ben benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt.

Er zal nog wel wat water door de Rijn stromen voor ik op een laagdrempelige manier gebruikers punten kan geven, maar op zich zie ik wel wat in 'browserprint' als de manier om dit op een zo privacy vriendelijk mogelijk manier te doen. 

Echter eerst maar eens uitgebreid testen hoe goed browserprint.zomdir.com het in de praktijk doet. Jouw ervaringen hoor ik graag.

Groetjes en veel privacy toegewenst,
Hans


--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare