ZOMDir > BlogNL

maandag 28 september 2015

Waarom links verwijderen?

Elke keer als ik iemand uitleg dat iedereen elke link op de door mij gemaakte startpagina ZOMDir.com mag verwijderen heb ik het idee dat ik me moet verdedigen. Immers men zou er wel eens misbruik van kunnen maken.

Tja, zeg ik dan, dat zou kunnen, maar tot nu toe wordt er volgens mij geen misbruik van gemaakt.

Waarom dat zo is? Wel ik denk omdat: 

  1. Het verwijderen van een link zo gemakkelijk is, dat er geen uitdaging in zit; 
  2. Er voldoende middelen zijn om te monitoren dat een link wordt verwijderd, te weten: 
    1. Een RSS feed op de pagina zelf (zie het RSS icon linksonder op elke pagina van ZOMDir); 
    2. Het overzicht van verwijderde links. 
  3. Het geeft vaak meer voldoening om ergens aan mee te werken, dan iets te verpesten. Ik weet het het klinkt soft, maar wat heb je er aan om links te verwijderen op ZOMDir.com. Niets toch? Ik kan me niet voorstellen dat het je een goed gevoel geeft. 

Het verwijderen van links is echter uitermate nuttig om linkrot te voorkomen. Het gebeurt maar al te vaak dat een webpagina ineens niet meer bestaat.

Sterker nog, ZOMDir heeft een linkrot checker ingebakken. Regelmatig wordt gecontroleerd of links op een pagina nog wel werken. Mocht, om wat voor reden dan ook, een link niet meer werken dan wordt deze direct verwijderd.

Een reden om een link te verwijderen kan zijn dat de link geredirect (301, 302) is, of dat de webpagina op het moment van testen traag reageerde (408, 500). 


Om te voorkomen dat om deze knullige redenen de link helemaal verdwijnt, kijk ik zelf ook regelmatig naar de verwijderde links. Indien mogelijk zet ik de link gewoon weer terug.

Tot nu toe bevalt deze manier van werken me uitstekend.

Succes maar weer,
Hans

P.S. Heb je een Wordpress site en wil je ook regelmatig controleren of jouw links nog werken, installeer dan de broken-link-checker plugin.

P.S. 2 Geen Wordpress site? ZOMDir kent ook een pagina gewijd aan generieke link checkers. Daarnaast is er ook uitgebreid onderzocht wat de beste broken link checker is.

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare