ZOMDir > BlogNL

dinsdag 18 maart 2014

Inspiratie door frustratie, of hoe kreeg ik een backlink geplaatst

De kwaliteit van de websites die je op het internet tegenkomt varieert aanzienlijk. Omdat ik "iets met computers doe" en wel eens computerproblemen oplos krijg ik ook wel eens de vraag, waarom internet het niet doet. Of specifieker waarom een bepaalde website zo traag is of het niet doet. Tja, het enige wat ik dan kan zeggen is dat die website ergens op een webserver draait en dat daar het probleem zit en niet op de eigen computer. 

Zelf heb ik die ervaring ook wel eens, dat ik denk wat is dit nu weer voor een slechte site. Er is een tijd geweest dat ik middels startpagina's linkjes wilde verzamelen voor De Helenahoeve, en ik kan je zeggen dat het gebruik van die startpagina's vaak erg frustrerend was.


In essentie kwam mijn frustratie er op neer dat je afhankelijk bent van, veelal onbereikbare, startpaginabeheerders om een link geplaatst te krijgen. Veelal krijg ik het idee, dat men enthousiast begonnen is met een startpagina maar dat dat enthousiasme al snel afnam.

Nu zijn er slechts een paar basis reacties als je in een frustrerende of stressvolle situatie beland. Je kan vechten, vluchten of verstijven. Vechten in de zin van de ander (de startpagina beheerder) er toe te bewegen toch mijn link op te nemen zag ik meestal niet zitten. Vluchten in de zin van ergens anders mijn toevlucht nemen vond ik ook lastig. Sociale media lijkt overigens wel een mooi alternatief, maar over boerderijcampings heb ik niet zoveel te vertellen (de Helenahoeve is een boerderijcamping van mijn schoonzus). Verstijven is het gemakkelijkst, maar het minst bevredigend. Al met al zat ik in een lastige situatie. 

Update 2-11-2015: Op sitedeals wordt nog een alternatief voorgesteld, namelijk links kopen.
"Meest effectieve is gewoon die links kopen. Kost 'n paar euro per link en is sneller dan mails (laten) sturen. Bijna niemand plaatst zomaar 'n link. Die pagina's worden bijna allemaal gebruikt door mensen die wel weten dat je voor een linkje geld kunt vragen."

Het is een alternatief natuurlijk, maar het is niet mijn keuze.

Het enige zinnige alternatief dat ik kon bedenken voor al die niet werkende startpagina's was om zelf een startpagina te maken, maar dan anders. Door een startpagina wiki eigenschappen te geven zou ik de regels van het spel veranderen en mijn frustratie over het afhankelijk zijn van beheerders op kunnen heffen. 

Het leek me een gaaf, complex en daardoor praktisch onhaalbaar project. Mijn grootste zorg was of het wel zou werken. Ik kende indertijd maar één voorbeeld van een succesvolle wiki en dat was Wikipedia. Twijfel, twijfel, twijfel. Moet ik hier wel energie in stoppen. 

De doorbraak uit mijn impasse kwam toen ik me realiseerde hoe weinig Zeeuwse campings er eigenlijk op DMOZ.org (nu Curlie.org) stonden. Dat waren er maar 17 (nu 18), terwijl ik indertijd al weet had van zo'n 70 campings alleen al in Zeeuws Vlaanderen. Voor mij het definitieve bewijs dat het concept van startpagina's met beheerders achterhaald is. Voor mij was het daardoor het zetje in de rug om op mijn eigen manier om te gaan met deze specifieke frustratie. Ik ging zelf de ideale startpagina maken.  

Voor de Helenahoeve was het uiteindelijk niet zo'n succesvolle actie. Het leverde me namelijk slechts één extra linkje op, op mijn eigen startpagina: ZOMDir.com.

Succes, met het verkrijgen van inspiratie uit jouw frustratie, 
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare