ZOMDir > BlogNL

vrijdag 7 maart 2014

Waarom je niet voor Wordpress hoeft te kiezen

Tegenwoordig is ruim 20% van alle websites gebaseerd op Wordpress. Wordpress is flexibel en heel veel websitebureaus hebben hier ervaring mee. Al zijn er genoeg redenen om voor Wordpress te kiezen. Het hoeft niet. Het hangt natuurlijk af van wat je wilt.

Neem nu het ZOMDir project. Het ZOMDir project kent verschillende fases met daarbij behorende websites. Toen ik begon met ZOMDir.com wist ik dat ZOMDir zou moeten draaien op een schaalbaar platform. Voor mezelf had ik al snel uitgemaakt dat ik, in verband met de verwachte groei, niet zelf de hosting wilde doen. Al snel was duidelijk dat ik voor ZOMDir gebruik zou gaan maken van Google App Engine. De enige problemen waren echter dat ik nog nooit in Python en nog nooit op een dergelijk platform had geprogrammeerd. Gelukkig had ik met de website van de Helenahoeve wel al ervaring opgedaan met PHP, HTML en Javascript. Daarnaast heb ik ook nog eens een gedegen informatica opleiding achter de rug. Dat gaf me voldoende vertrouwen dat het me wel zou lukken. 

Omdat ik verwachtte toch wel wat problemen te moeten tackelen, leek het verstandig om het ZOMDir project op te knippen in behapbare brokken. Allereerst maakte ik een onderscheid in het daadwerkelijk programmeren van de website en in het promoten van de website. Hierbij hield ik min of meer de 80 20 regel aan. Mijn schatting was dat:
  • 20% van mijn tijd benodigd is voor het maken van de website ZOMDir.com;
  • 80% van mijn tijd benodigd is voor het promoten van ZOMDir.
Om de benodigde ervaring op te doen begon ik met spin-offs als Website Quality at a Glance en de Setextbrowser. Beide telden voor 1%. Gaandeweg programmeerde ik er meer en meer sites bij. Pas toen ZOMDir af was (nou ja af, regelmatig vinden er nog kleine verbeteringen plaats) werd het tijd voor promotie. Nu dus.

Als je een website gaat promoten gelden er een paar regels.


Regel één

Regel één, voor het promoten van een website is dat er wel wat te promoten moet zijn. Een lege website, of in mijn geval een lege startpagina heeft weinig waarde. Er moesten daarom veel zinnige links staan op ZOMDir.com voor ik de website zou gaan promoten. Aan de andere kant hoop ik juist dat doordat ik de website promoot er meer links worden geplaatst. 

Afijn om het overzichtelijk te houden ben ik in eerste instantie bezig geweest om het Nederlandse deel van een basisvulling te voorzien. Dat is leuk maar voor website promotie is meer nodig.

Regel twee

Regel twee voor het promoten van een website is dat deze moet kunnen worden gevonden in Google. Google streeft er naar om alleen websites te tonen waar hun gebruikers echt wat aan hebben. Met andere woorden, de website moet zinnige content hebben. 

Om te bepalen of een website nuttig is houdt Google van alles bij. Naast de technische kwaliteit van de website wordt er ook gekeken hoe uniek de content is, hoeveel backlinks de website heeft en in hoeverre de website onderwerp van gesprek is op sociale media.

Na het lezen van het artikel "Wat de sociale media Google in het oor fluisteren over de populariteit van je website" (artikel inmiddels niet meer beschikbaar) was het me overduidelijk dat het verstandig is om "share" buttons te gebruiken. Tot nu toe was ik hier terughoudend mee, omdat de HTML code die hiervoor moet worden gebruikt zelden netjes valideert bij de W3C Markup Validation Service

Aangezien ik toch al een blog wilde beginnen over het ZOMDir project, leek me dat wel de plek om de "share" buttons in te zetten. 

Alleen... ik wil me eigenlijk helemaal niet meer druk maken over het optimaliseren van een site. Ik zou Wordpress kunnen inzetten en de Digg Digg plugin installeren maar dan zou ik op zoek moeten naar een nette template, moet er ongetwijfeld weer van alles worden beveiligd en geoptimaliseerd (bijvoorbeeld met WordPress SEO by Yoast). Kortom, er gaat dan een hoop energie zitten in iets waarin ik eigenlijk helemaal geen energie wil stoppen op dit moment.

Regel drie

Regel drie is misschien wel de allerbelangrijkste regel. Doe alleen datgene waar je energie uit krijgt. Als je met frisse tegenzin aan de gang gaat, dan straalt dat meestal van je teksten af. Niet doen dus. Als je je website gaat promoten, dan zal je dat regelmatig moeten doen. Er gaat altijd meer tijd in zitten dan je denkt. 


Waarom ik niet voor Wordpress koos

Omdat ik vind dat ZOMDir.com, net zoals Google, zo min mogelijk afleidende toeters en bellen moet hebben wil ik op mijn hoofdwebsite helemaal geen "share" buttons. Op een ondersteunend blog zie ik hier wel meerwaarde in.

Ik verwachte dat als ik voor Wordpress zou kiezen, ik nog een hoop zou moeten inrichten. Gelukkig ontdekte ik dat blogger.com al standaard dergelijke "share" buttons kent. Zonder dat je daar als blogger wat voor hoeft te doen staan deze "share" buttons onder elk artikel. 

Aangezien mijn eisen aan een blog volgens mij niet uitzonderlijk zijn, lijkt blogger.com gewoon te voldoen voor deze blog. Daarnaast verwacht ik ook niet dat ik nog allerlei toeters en bellen er aan toe zou willen voegen. Dus puur vanwege het verschil in verwachte inspanning heb ik niet voor Wordpress gekozen.

Ik kan me voorstellen dat als je een nieuwe site wilt opstellen dat je dan helemaal voor Wordpress gaat. 

Als je hoofdwebsite echter niet gebaseerd is op Wordpress dan is blogger.com een goed alternatief voor een aparte blog.

Dus laat je niet gek maken (bijna 80% van alle websites gebruikt geen Wordpress). Bedenk wat je nodig hebt en wat je kan voorzien en baseer daarop je keuze. 


Succes met je keuze,
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare