ZOMDir > BlogNL

zaterdag 19 april 2014

Stomme startpagina's

Er zijn heel veel startpagina's. Toch denk ik dat er maar een paar zinnig zijn. De meeste startpagina's stellen eerlijk gezegd niet zo veel voor. Nu is dat niet zo erg, ware het niet dat Google expliciet stelt op de pagina Linkuitwisselingsprogramma's:

(..) Enkele veelvoorkomende voorbeelden van onnatuurlijke links die onze richtlijnen schenden: (...) Directory- of bladwijzersitelinks van lage kwaliteit (...)


Als er op vanaf een dergelijke site naar jouw website gelinkt wordt, dan werkt dat zeer waarschijnlijk tegen je in plaats van voor je. 


Wat lage kwaliteit precies is geeft Google niet exact aan, al kreeg ik in mijn blog "Eén link is geen link" wel een idee daarvan. Eens kijken hoe mijn gevoel overeenkomt met de realiteit.Steekproef

Neem nu de Nederlandse startpagina's. Het zijn er zo'n 150. Als steekproef neem ik de startpagina's op nummer 27, 72 en 127. Dat zijn de pagina's: 
Daarnaast kijk ik ook naar startpagina's als:

Natuurlijk kijk ik ook naar ZOMDir.com. Ik verwacht dat de laatste vier sites kwalitatief beter zijn dan de eerste drie genoemde sites.


De gebruikerservaring

De gebruikerservaring lijkt een subjectieve maatstaf ware het niet dat Google deze inmiddels in een algoritme heeft gevangen middels Pagespeed Insights.

De gebruikerservaring volgens Pagespeed Insights voor de verschillende websites is (mobiel, desktop):

 • Frisbegin: 57%, 76%
 • Masterlinks: 58%, 95% 
 • Superzoeker: 57%, 96%
 • Startpagina: 62%, 66%
 • b9: 53%, 72%
 • Startkabel: 59%, 82%
 • ZOMDir: 88%, 97%
Pagespeed Insights geeft naast de percentages, ook middels de stoplichtkleuren rood, oranje groen aan hoe goed de gebruikerservaring is. Op basis hiervan zou ik de volgende verdeling maken:
 • Lage kwaliteit (Rood of oranje)
  • Frisbegin
  • Startpagina
  • b9
  • Startkabel
 • Hoge kwaliteit (Groen)
  • Masterlinks
  • Superzoeker
  • ZOMDir


Aantallen onderwerpen c.q.  links

Nu gaat het bij startpagina's natuurlijk om aantallen onderwerpen c.q. links. Met Xenu ga ik aan de slag om deze te tellen. In onderstaand overzicht de aantallen onderwerpen c.q. links gevolgd door het percentage links dat "ok" is bevonden.
 • Frisbegin: 1.866 (100%)
 • Masterlinks: 17.050 (81%)
 • Superzoeker: 1.587 (96%)
 • Startpagina: 10.324 (77%)
 • b9: 596709 (61%)
 • Startkabel: 8471 (90%)


ZOMDir toont direct het aantal links. Op het moment van schrijven waren dat er 12.256. Het percentage "ok" is 100%. 


Het percentage goed werkende links komt op mij gemiddeld laag over. In dit engelstalige artikel wordt gesteld dat elke week 1 op de 200 links verdwijnt. Als je dat aanneemt dan valt het eigenlijk nog reuze mee. Immers, na één jaar tijd zou dan nog maar 75% van de links werken.


Gemiddelde groei per jaar

Aantallen links is één ding. Hoe zit het met de wijzigingen in het aantallen onderwerpen/links. We kijken daartoe met Whois naar de datum waarop de website voor het eerst geregistreerd is. 

In onderstaand overzicht, het beginjaar gevolgd door het gemiddelde aantal onderwerpen/links per maand (ol/pm):
 • Frisbegin 27-9-2012, 81 ol/pm;
 • Masterlinks 18-11-1999, 95 ol/pm;
 • Superzoeker 17-2-2000, 9 ol/pm;
 • Startpagina 15-9-1998, 54 ol/pm;
 • b9 15-12-1999 (1-7-1996?), 3315 (2763) ol/pm;
 • Startkabel 10-5-2000, 50 ol/pm;
Opvallend is overigens dat b9 naar eigen zeggen drie jaar ouder is dan ik via Whois terug krijg.


ZOMDir.com is op 12-1-2011 geregistreerd. De eigenlijke startpagina is echter op 5 juni 2013 in de lucht gebracht. Dat is precies 15 jaar nadat dmoz.org (nu  is gestart. Het gemiddeld aantal toegevoegde links per maand is 1021. Dat is niet verbazingwekkend als je bedenkt dat iedereen zelf zeer eenvoudig een link kan toevoegen.

Op basis van het de aantallen links zou ik de volgende scheiding aanhouden:
 • Lage kwaliteit
  • Frisbegin
  • Masterlinks
  • Superzoeker
 • Hoge kwaliteit
  • Startpagina
  • b9
  • Startkabel
  • ZOMDir

De enige startpagina die beide keren aangemerkt wordt als "hoge kwaliteit" is ZOMDir. Dat geeft een beetje het "Wij van Wc-eend adviseren... Wc-eend" gevoel. Lastig en dat terwijl ik zo objectief mogelijk wilde zijn.


The devil is in the details

Om echt een goed beeld te krijgen hoe goed deze startpagina's zijn, moet ik toch naar details kijken.

Ik ga kijken of ik iets kan vinden over steenhouwen en over campings in Cadzand. Voor beide onderwerpen kan een startpagina krijgen. Er zijn dus 0, 1 of 2 punten te verdienen.

Frisbegin kent de pagina beeldhouwen.frisbegin.nl. Deze pagina was gemakkelijk te vinden via de categorie Hobby.  Hier staan 16 links op naar beeldhouwers en 1 link naar een andere startpagina. Alleen de link naar www.beeldhouweninsteen.nl vind ik interessant. 

Via de categorie reizen kom ik op de camping.frisbegin.nl. Dat was wel even zoeken want alle categoriën staan ongesorteerd door elkaar. Campings in Cadzand kan ik er niet vinden.

Frisbegin krijgt van mij 0 punten.

Op Masterlinks probeer ik vergeefs via Vrijetijd -> Hobby -> Creatief te komen op een pagina over steenhouwen. Via Reizen -> Verblijf -> Campings kom ik wel ergens, maar Campings in Cadzand vind ik niet.

Masterlinks krijgt van mij 0 punten.

Op Superzoeker kan ik niets over steenhouwen of beeldhouwen vinden. Ook niet met de zoekmachine. Via Reizen & Vakantie -> Campings & Kamperen kom ik op de subpagina Zeeland, met slechts één link. Daar schiet ik dus niet veel mee op.

Superzoeker krijgt van mij 0 punten.

Startpagina heeft geen pagina over steenhouwen of beeldhouwen. Via de link Startpagina netwerk kom ik op de pagina Startpagina dochters. Daar ontdek ik dat er een pagina is over beeldhouwers. Naast beeldhouwers per provincie zijn er de subkopjes "Beeldentuinen in Nederland", "Uw vakantie en beeldhouwen" en "Cursussen, workshops in Nederland". Hier staan 6 linkjes vermeld. Meest interessant is de pagina "Thuis beeldhouwen". Via het startpagina netwerk kom ik terecht op de pagina camping-nederland.startpagina.nl. Hier staan twee campings in Cadzand vermeld.

Startpagina krijgt van mij 1 punt.

Op b9 lukt het me niet om een pagina over steenhouwen of beeldhouwen te vinden. Via Vakantie -> Campings -> Zeeland krijg ik een op campingnaam gesorteerde lijst van campings. Niet echt handig als je een camping in Cadzand zoekt.

b9 krijgt van mij 0 punten.

Via de link pagina's op Startkabel kom ik op de pagina onderwerpen.startkabel.nl, klikken op een letter lukt hier niet. Naar beneden scrollen gelukkig wel. De pagina steenhouwers.startkabel.nl redirect me naar beeldhouwers.startkabel.nl. Naast de alfabetische gesorteeerde lijst Nederlandse beeldhouwers zijn hier ook de subkopjes "Algemene informatie", "Organisaties", "Beeldentuinen", "Workshops / Cusussen" (inderdaad Cusussen zonder "r"), "Diversen" en "Afrikaans beeldhouwwerk". Er staan 21 linkjes onder het kopje "Workshops / Cusussen". Eén site gaat over papier maché, 1 site is in het duits en 6 sites zijn opgeheven. En ik vind niet wat ik eigenlijk zoek.

Via dezelfde onderwerpen pagina kom ik op camping.startkabel.nl. Onder het kopje Zeeland staan hier 12 campings vermeld. Geen idee welke campings in Cadzand liggen.

Startkabel krijgt van mij 0 punten.

Tot slot ZOMDir. Via de index zie ik al snel dat er niets te vinden is over steenhouwen of beeldhouwen. Campings vind ik al snel, maar er zijn geen "campings overal". Via Aarde -> Europa -> Nederland -> Zeeland kom ik uit op Cadzand. Hier zijn 11 werkende links te vinden.

ZOMDir krijgt van mij 1 punt.

Op basis van deze subjectieve test kan ik het volgende onderscheid maken:
 • Lage kwaliteit (0 punten)
  • Frisbegin
  • Masterlinks
  • Superzoeker
  • b9
  • Startkabel
 • Hoge kwaliteit (1 punt)
  • Startpagina
  • ZOMDir

Conclusie

Het is triest maar mijn eindconclusie is dat, afgezien van ZOMDir, alle geteste startpagina's eigenlijk bedroevend slecht zijn. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Dus als je een link wilt plaatsen, doe het dan op ZOMDir.com, anders komt er nooit een kwalitatief goede directorie. Wil je het echt goed doen, plaats dan meteen meerdere kwalitatief goede links. Zie ook het artikel "Eén link is geen link ...".

Alvast bedankt,
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare