ZOMDir > BlogNL

dinsdag 8 april 2014

Succes dankzij een torenhoge ambitie

Al sinds jaren is Google de 's werelds meest gebruikte zoekmachine. Volgens de GlobalStats van Statcounter schommelt het percentage marktaandeel van Google al jaren rond de 90%.



Het is dan ook niet gek dat als er over zoekmachine optimalisatie gesproken wordt er eigenlijk uitsluitend over Google wordt gesproken.


Het leuke is dat Google steeds beter wordt waardoor zoekmachine optimalisatie steeds meer gebruikerservaring optimalisatie wordt. Google kruipt namelijk meer en meer in de huid van de gebruiker. Zo zeer zelfs, dat het onderscheid tussen mens en computer vervaagt.


Als je denkt wat een onzin, lees dan vooral verder. Wellicht kan ik je overtuigen.



Turingtest

Wat veel mensen niet weten is dat het grote plan van Larry Page en Sergey Brin is om systeem te maken dat de Turingtest kan doorstaan. Tenminste dat meen ik me te herinneren. Het jammere is alleen dat ik dat nergens meer terug kan vinden. Ik heb me rot gezocht, maar kon het niet meer vinden. Zoals ik al eerder schreef herinneren is moeilijk.

Ik heb lang gedacht dat het slagen voor een Turingtest per definitie onmogelijk zou zijn. Immers alleen een mens leeft in een menselijk lichaam en kent daardoor allerlei lichamelijke sensaties (variërend van liggen in het gras tot een zware griep) die een machine nooit op zo'n manier kan ervaren. Inmiddels ben ik daar niet meer zo stellig over, en denk ik dat Google deze torenhoge ambitie waar gaat maken.


Uitgaande van het grote plan om succesvol een Turingtest te doen zijn eigenlijk alle stappen van Google tot nu toe meer dan logisch. Google leert luisteren (spraakgestuurd zoeken), leert kijken (one of our artificial neurons learned to respond strongly to pictures of... cats) en ik voorspel dat Google binnen niet al te lange tijd ook gaat voelen. Immers onze computer stond eerst op het bureau (desktop), belandde vervolgens op schoot (laptop) en paste al snel in onze broekzak (smartphone). De eerstvolgende stap is permanent op ons lichaam (Google Glass, Android Wear). Geloof me, de daaropvolgende stap is in ons lichaam, waarbij het gehele lichaam een sensor voor Google wordt.


Dat gecombineerd met de toenemende rekenkracht (zie hieronder de voorspelling van Gerd Leonhard) én de ervaringen die Google opdoet met robots en Android maakt te zijner tijd het verschil tussen Google en de mens minimaal.




Nog niet overtuigd? Kijk dan eens naar hetgeen Google nu al weet.



Wat Google nu al weet

Google begon met het interpreteren van losse woorden op een webpagina gecombineerd met een analyse van het aantal links naar die pagina. Dat laatste was en is erg bepalend voor de kwaliteit van de zoekresultaten. Inmiddels is Google wel een paar stappen verder. Google weet bijvoorbeeld:
Al met al weet Google zo veel dat het nu al bijna beangstigend is, en dat terwijl je kan verwachten dat Google bovenstaande lijst gestaag zal uitbreiden.


Zonder groot plan ben je nergens

Ik ben er stellig van overtuigd dat Google zo succesvol is doordat ze zich richt op haar grote plan en niet op "de beste zoekmachine" of "winst".
Door dit grote plan gaat Google haar gebruikers steeds beter begrijpen en zal Google's zoekmachine steeds beter worden. Het kan niet anders of andere zoekmachines moeten hun eigen grote plan opschalen om serieus marktaandeel van Google af te pakken. Als dat niet gebeurd dan zal Google, net als in de afgelopen jaren, ook de komende jaren de meest gebruikte zoekmachine zijn.

Succes, met jouw grote plan,

Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare