ZOMDir > BlogNL

woensdag 16 juli 2014

In de wolken over nieuwe vormgeving

Vormgeving of design is voor mij altijd een beetje abracadabra. Dat komt wellicht doordat ik een beta achtergrond heb. Vormgeving is wat mij betreft vaak veel te subjectief. Ongrijpbaar en niet te vatten.

Herken je altijd kwaliteit als je het ziet? Ben je gevoelig of wars voor mode trends? Levert een aan Kunst (ja met een grote K) grenzende vormgeving van een website een bijdrage aan de bruikbaarheid van diezelfde website? Is mijn website een billboard of heeft het een ander doel?

Kijk, die laatste vraag. Daar kan ik wat mee. Ik wil geen billboard, ik wil de beste startpagina ter wereld. De vraag is echter hoe vormgeving (of wat mij betreft design) daar aan kan bijdragen.

Startpagina's zijn tegenwoordig niet meer zo hip. Via Aviva ontdek ik een lijstje uit 2006 met de "best designed directories". Te weten:
Gezien de leeftijd van dit lijstje verbaast het me niet dat nog maar één van de drie directories werkt.

WoW directory


WoW directory ziet er leuk uit. De site is echter niet geoptimaliseerd voor mobieltjes (niet gek omdat het ontwerp minimaal 8 jaar oud is). Bovendien vind ik het totaal niet overzichtelijk. Smaken verschillen, maar dit design blief ik niet.

AbiFind

AbiFind is net als WoW directory niet geoptimaliseerd voor mobieltjes. De lay-out is strakker en in mijn ogen mooier. De stockfoto (?) vind ik onnodig veel ruimte innemen. Het is beter dan WoW, maar niet veel beter.


In de wolken

WoW en AbiFind hebben wel iets met elkaar gemeen, namelijk een mooie "full color" achtergrond. Ergens is dat wel hip denk ik. Twitter en Bing hebben het per slot van rekening ook ... Wellicht moet ik op zoek gaan naar een mooie achtergrond foto, of nog beter -ZOMDir.com is tenslotte een wiki- de gebruiker de mogelijkheid geven om per locatie een achtergrondfoto op te geven. 

Cool, dat lijkt me wel wat in combinatie met het ontwerp getoond in mijn blog artikel Zo veel te doen... kan het er ongeveer als volgt uit komen te zien.

Screenshot van example.zomdir.com/design

Het is wel weer een leuk uitdagend klusje voor op mijn "To do" lijst ;-)

Wie weet wordt dat het wel. Het idee is in ieder geval goed. Voor dit moment ben ik eventjes in de wolken.

Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare