ZOMDir > BlogNL

zondag 25 januari 2015

Terug naar het waarom

Mijn goede voornemen voor 2015 is om ZOMDir meer te promoten. De grote vraag is waar te beginnen? Ik heb een tijdje lopen dubben maar het lijkt erop dat het antwoord verrassend simpel is. Namelijk:


Begin met het waarom

Simon Sinek legt dat heel mooi uit in de TED Talk getiteld "Start with why".

Doordat ik de laatste tijd meer gericht was op allerlei verbeteringen aan ZOMDir, zeg maar het wat, is het waarom er eigenlijk bij ingeschoten. De hoogste tijd om daar verandering in aan te brengen. 


Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

Het erge is dat ik vroeger voor mijn werk vaak waarom vragen moest stellen volgens het stramien luisteren, samenvatten, doorvragen (LSD). Er is zelfs een theorie die stelt dat je daarmee door moet gaan tot de geïnterviewde geen antwoord meer heeft. Dan pas zou je namelijk de essentie te pakken hebben. Aaaaiii, dat is pas irritant. Je krijgt dan:


Waarom? Daarom!  

Waarop ik automatisch denk:


Daarom is geen reden, als je van de trap afvalt, ben je snel beneden. 

Maar dat terzijde. 


Mogelijke waarom vragen

Er zijn een hoop mogelijk interessante waarom vragen die beantwoord moeten worden wil ik ZOMDir efficiënt kunnen promoten. Vragen als:
 • Waarom vond je het nodig om ZOMDir te maken;
 • Waarom irriteer je je aan bestaande startpagina's;
 • Waarom zijn de meeste startpagina's zo slecht;
 • Waarom heb je ZOMDir niet eerder gemaakt;
 • Waarom heb je Python als programmeertaal gebruikt;
 • Waarom heb je geprogrammeerd op basis van Google App Engine;
 • Waarom zou iemand nog een startpagina gebruiken;
 • Waarom zou ZOMDir beter zijn dan andere startpagina's;
 • Waarom zou ZOMDir beter zijn dan ZEEF;
 • Waarom zou ik een link toevoegen;
 • Waarom leur je niet om geld voor een grote marketing campagne;
 • Waarom ...
Ongetwijfeld zijn er veel meer waarom vragen te stellen. Ik twijfel er niet over of die komen vanzelf. Laat ik eerst maar eens een belangrijke waarom vraag beantwoorden.

Waarom vond je het nodig om ZOMDir te maken?

Daar waren meerdere redenen voor:

 • Ik ergerde me aan de kwaliteit van de Nederlandse startpagina's. Waarom ik me daaraan erger kan je lezen in zo ongeveer mijn eerste blogartikel;
 • Ik merkte dat een pagina met links over één onderwerp, in mijn geval campings in Zeeuws-Vlaanderen, relatief veel bezoekers trok;
 • Ik constateerde dat op de site DMOZ.org (nu Curlie.org) slechts 17 Zeeuwse campings stonden terwijl ik weet had van maar liefst 70 campings (en boerencampings) alleen al in Zeeuws-Vlaanderen.
De conclusie was dus al snel getrokken dat er ruimte voor verbetering was.

Eventjes heb ik overwogen om me op te geven als redacteur van DMOZ. Dat idee heb ik echter als snel laten varen omdat het volgens mij nauwelijks verschil maakt of er nu 90,062 of 90,062 + 1 editors zijn. Een redactiemodel voor een startpagina zou in mijn ogen dan ook niet werken. Het kon dan ook bijna niet anders of het zou een wiki moeten zijn. 

Met dat in het achterhoofd besloot ik om DMOZ opnieuw uit te vinden, of op zijn Engels "to re-invent DMOZ". Draai je de vette letters om, dan krijg je ZOMDir. Is meteen de naam van de site verklaard ;-)

Nu nog een keer dezelfde vraag maar dan bondiger beantwoord.

Waarom vond je het nodig om ZOMDir te maken?

Ik constateerde dat inhoudelijk en technisch de kwaliteit van bestaande startpagina's bedroevend laag was terwijl er wel vraag is naar inhoudelijk nette lijstjes. 
De enige manier waarop de kwaliteit van startpagina's zou kunnen worden verbeterd is af te stappen van het redactiemodel en over te stappen op een wiki. 
Aangezien ik geen enkele startpagina ken gebaseerd op het wiki principe, besloot ik deze zelf te maken.

Volgende keer de waarom vraag "Waarom zou iemand nog een startpagina gebruiken?".

Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare