ZOMDir > BlogNL

maandag 2 februari 2015

Het einde van Startpagina.nl?

Gebaseerd op historische bezoekersaantallen zoals gepubliceerd door de Verenigde Internet Exploitanten is de verwachting dat Startpagina.nl 2016 niet zal halen. Dit ondanks de recente successen met het nieuwe zoeken.

Eind 2012 startte Startpagina met "Startpagina Search", ook wel bekend als "Het nieuwe zoeken". Mijn inziens een zeer succesvolle toevoeging aan Startpagina.nl. In 2014 was Startpagina namelijk na Google de tweede zoekmachine van Nederland.

Toch vind ik dit verrassend. Het nieuwe zoeken slaat stukken beter aan dan ik had verwacht. Die verwachting was mede ingegeven door diverse discussies op internet over zoekmachine optimalisatie. Als ik die discussies lees dan krijg ik vaak het idee dat startpagina's nauwelijks meer worden gebruikt. Dat is goed om te weten als je denkt zelf de ultieme startpagina te hebben gemaakt :-)

Voor mij dé aanleiding om te kijken naar de daadwerkelijke bezoekersaantallen van Startpagina.


Spitten in spreadsheets

Op basis van spreadsheets in het archief van de Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) probeerde ik harde cijfers over het gebruik van Startpagina te achterhalen. Dat viel niet mee omdat dezelfde informatie niet altijd op eenzelfde manier in de spreadsheets van de Verenigde Internet Exploitanten (en haar voorganger Stichting Internet Reclame) staat. Hierdoor waren de spreadsheets voor september 2006 en de spreadsheets met betrekking op de periode juni 2013 tot en met maart 2014 niet bruikbaar.

Harde cijfers

De cijfers die ik kon achterhalen zijn letterlijk harde cijfers. Uitgezet in de tijd en voorzien van een trendlijn geeft dit een duidelijk beeld.

Bezoekersaantallen Startpagina.nl (blauw), trendlijn (rood)
Periode september 2006 tot en met oktober 2014. Bron: www.vinex.nl


De rode trendlijn geeft aan dat het hard achteruit zal gaan met Startpagina.nl. Zo hard zelfs, dat het de vraag is of Startpagina, ondanks het nieuwe zoeken, 2016 wel zal halen.

Als de cijfers van de VINEX kloppen kan ik niets anders zeggen dan... Sterkte,
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare