ZOMDir > BlogNL

maandag 16 februari 2015

Waarom startpagina's zo'n slechte naam hebben

Startpagina's hebben bij velen een slechte naam, en eerlijk gezegd snap ik dat ook wel. Er zit heel veel kaf tussen het koren en zelfs het meeste koren is aan het rotten.


Het kaf

Onder het kaf versta ik alle "fly-by-night directories" die ontstonden nadat Google ooit aangaf dat het gunstig was om een link te krijgen in een directorie. Zie hieronder wat Matt Cutts in 2009 te vertellen had over directories. De term "fly-by-night" wordt overigens rond de 1:18 gebruik.

 


Je zou denken dat de meeste startpagina klonen inmiddels wel zijn opgedoekt. Google is immers steeds slimmer geworden en stuurt veel meer op content en kwaliteit. Dat betekend dat ook een startpagina aantoonbaar meerwaarde zou moet bieden aan haar gebruikers.

Er zijn echter nog heel veel startpagina klonen. Als je even rondstruint op een site als sitedeals.nl dan snap je ook waarom. Veel startpagina klonen worden gebruikt voor ABC linkruil. Komt nog eens bij dat dat relatief goedkoop te realiseren is. Je koopt een oude domeinnaam met een hoge (maar verouderde) PageRank en middels een standaard PHP script heb in een mum van tijd je eigen "fly-by-night" directorie draaien.

Dergelijke startpagina's hebben totaal geen meerwaarde voor websurfers zoals jij en ik, en Google weet dat. Dat is overigens de reden dat een link op een (dergelijke) startpagina inmiddels -vanwege de veelal beroerde context- gezien wordt als een slechte link in plaats van een goede link.

Zoals ik al in één van mijn eerste blogs schreef:

Submit a link to a directory? Think twice.

Met andere woorden, zorg ervoor dat jouw link omringd is door andere relevante links.


Het rottende koren


Er zijn gelukkig ook nog redelijk wat startpagina's welke een betere intentie hebben dan ABC linkruil. Sites als Startpagina.nlb9.nl en DMOZ.org (nu Curlie.org) zijn opgezet om echt meerwaarde te leveren aan hun gebruikers. Deze sites werken met een redactie welke vaak voor een groot deel bestaat uit al dan niet betaalde vrijwilligers.

Dat werken met een redactiemodel kon in de begindagen van het internet nog wel, maar het aantal websites is zo toegenomen dat zelfs DMOZ het met ruim 90.000 redacteuren al lang niet meer bij kan houden. Het gevolg hiervan is dat deze directories heel veel websites missen, maar ook dat ze relatief veel linkrot kennen.

Ook al zijn deze directories met de beste bedoelingen opgezet, ze kunnen een goede gebruikerservaring al lang niet meer garanderen. Het aantal bezoeken aan Startpagina.nl neemt dan ook sterk af.


Startpagina's zijn dood, leve de nieuwe startpagina's


Startpagina's in de huidige vorm zullen onvermijdelijk verdwijnen. Neemt niet weg dat er nog steeds behoefte is aan handige lijstjes. De toekomst is dan ook aan startpagina's welke afstappen van het redactiemodel.

Indachtig de Franse tekst Le roi est mort, vive le roi! denk ik dat de nieuwe koning een startpagina zal zijn die het redactiemodel heeft losgelaten. Wie het weet mag het zeggen. Zal ZOMDir.com ooit koning zal worden?

Met optimistische groet,
Hans


--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare