ZOMDir > BlogNL

dinsdag 6 mei 2014

100 dingen die er toe doen

Het is al weer een tijdje geleden dat ik Seth Godin's artikel "A hunderd little things" las. Het was indertijd voor mij wel een extra motivatie om ZOMDir zo goed mogelijk te maken. Elk detail moest goed zijn. 

Dat de details er toe doen heb ik eigenlijk al van jongs af mee gekregen. Ik hoor het mijn moeder nog zingen:

't Zijn de kleine dingen die het doen die het doen  
't Zijn de kleine dingen die het doen


Een hitje van Saskia en Serge uit 1971.


Progress indicator

Voor ZOMDir houd ik een backlog bij van de dingen die ik nog wil doen. Recent was een backlog item het tonen van een progress indicator welke getoond wordt als je een link toevoegt. Een detail waar ik het even over wil hebben. Nu wilde ik geen ronddraaiend wieltje (of Throbber), maar wat ik wel wilde wist ik niet precies. Zoeken op internet leverde me de schitterende animated gif plaatjes van Paolo Čerić op. Ik was meteen verkocht. Onderstaand plaatje wilde ik gebruiken. Een mooie metafoor voor hard werken op de achtergrond, als een soort kloppend hart. En dat ook nog eens in zwart wit. 
https://www.thisiscolossal.com/2013/01/the-gif-art-of-paolo-ceric/
Tevergeefs heb ik gevraagd of dat mocht. Ik heb nooit antwoord gekregen op mijn vraag. Vandaar dat ik mijn eigen progress indicator ging maken gebaseerd op ZOMDir's logo. Het resultaat zie je hieronder.


Ik geef direct toe. Een stuk minder indrukwekkend.


Nog een klein beetje beter

Ik had gekozen voor een progress indicator omdat ik niet kan weten hoe lang het duurt om een externe pagina te laden. Het nadeel van zo'n progress indicator is dat je als gebruiker ook niet weet hoe lang het duurt. Omdat ik weet dat het maximaal 10 seconden duurt voordat er wordt aangegeven dat een link niet is gevonden leek het me een goed plan om af te tellen van 9 tot 0. Mocht de pagina sneller laden dan lever ik meer dan verwacht, doordat het laden van de link sneller ging dan gedacht. Zie hier het resultaat. De progress indicator kon dus nog een klein beetje beter.

Al is het nog steeds niet zo mooi als de kunst van Paolo Čerić, het is wel erg gebruiksvriendelijk. Je wordt er nu niet alleen op gewezen dat het even kan duren, maar weet ook meteen hoe lang het maximaal kan duren. 

Het lijkt een klein dingetje, maar vergeet niet, vele kleintjes maken één fantastische website.

Blijf genieten van de kleine dingen die het hem doen,

Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe

Voor meer informatie, ga naar Slideshare