ZOMDir > BlogNL

dinsdag 6 mei 2014

Verdeel, probeer en programmeer

Het ZOMDir project was een dermate groot project dat ik dat nooit in één keer zou kunnen realiseren. Het gehele project had ik daarom in stukken opgesplitst.

Sterker nog, voordat ik aan het eigenlijke project begon, wilde ik eerst wat spin-offs maken om ervaring op te doen met Python en Google App Engine.Spin-offs

De spin-offs die ik bedacht zouden allemaal deeloplossingen moeten kunnen zijn voor het grote project. De eerste spin-off die ik zodoende wilde maken moest de technische kwaliteit van een website bepalen. 


SCRUM

Omdat het ZOMDir project een groot avontuur was en is, wilde ik het min of meer op de SCRUM manier aanpakken. Eigenlijk onzin natuurlijk, want ik was product owner, scrum master en development team in één. Maar toch werkte het wel, al heb ik niet echt met user stories gewerkt.

In het begin was het belangrijkste backlog item een website technisch beoordelen en deze beoordeling teruggeven met een cijfer tussen de nul en de vijf.

Achteraf zou ik daar de volgende user story van maken:
Als computerleek wil ik op een eenvoudige manier kunnen achterhalen wat de technische kwaliteit van een website is, zodat ik enigzins inhoudelijk het werk van een website maker kan beoordelen.
Voor het ZOMDir project was de volgende user story van belang:
Als eigenaar van het ZOMDir project wil ik een automatische detectie van de technische kwaliteit zodat 5 tot 10 procent van de websites in aanmerking komen voor de indicatie Tip.


De eerste stapjes

Zoals het hoort in een SCRUM project moest eerst de user story gerealiseerd zijn voor ik verder kon. Ik was dan ook, als een kind zo blij, toen ik een website had die na invoer van een URL alleen een cijfer terug gaf. Niks geen HTML, alleen een cijfer tussen de nul en de vijf als score voor de technische kwaliteit.

Al snel wilde ik meerdere sites kunnen testen, moest de verdeling van scores én de performance worden verbeterd, wilde ik aantonen middels andere testen dat mijn test niet zo gek was en ga zo maar door.Example.com gooit roet in het eten

Al die backlog items kregen al snel een lagere prioriteit, want het leek er op dat mijn score bepaling niet stabiel was. Mijn testsite example.com leverde namelijk niet altijd dezelfde score op. Frustrerend want ik had het idee dat ik mijn code niet had aangepast.

Wat bleek na verloop van tijd: Mijn favorite test site (www.example.com) was juist in die tijd niet stabiel en werd steeds anders gecodeerd. Ik vond het schandalig, want het was niet eens valide HTML code. Bovendien, hoe kon ik zo testen ... 


Zie de verschillen in de loop der tijd van example.com middels de Internet Archive Wayback machine.Meters maken

Afijn toen duidelijk was wat er aan de hand was kon ik echt meters maken. Er diende een nette website te komen welke zich gemakkelijk zou voegen in de uiteindelijke website ZOMDir.com, er moesten verwijzingen komen naar meer gedetailleerde tests en ik wilde dat de site zou gaan tweeten.

Ook al werkt het tweeten om de één of andere reden niet meer. Over het eindresultaat ben ik erg tevreden. Website Quality at a Glance

Niet alleen kan iedereen nu snel inzicht krijgen in de technische kwaliteit van een website. De hoofdwebsite ZOMDir.com gebruikt deze technologie nu ook om te bekijken of een website moet worden voorzien van de indicatie Tip.

Je kunt nu in een oogopslag de technische kwaliteit van een website testen met Website Quality at a Glance, de eerste spin-off van ZOMDir.com.


Succes met de kwaliteit van jouw website,

Hans

--

ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare


Geen opmerkingen:

Een reactie posten