ZOMDir > BlogNL

maandag 26 mei 2014

Van bibliotheek tot zoekmachineoptimalisatie

Vroeger las ik alles wat los en vast zat. Ik woonde in een klein dorp met relatief veel voorzieningen. Er was zelfs een bibliotheek. Om een beeld te geven, het dorp was zo klein dat het niet nodig was om je fiets op slot te zetten bij de bibliotheek. Je zult begrijpen dat de bibliotheek niet al te groot was. Op een gegeven moment had ik alles wat interessant leek gelezen. Het gevolg was dat ik vanaf dat moment door de bieb kon lopen om nieuwe boeken te spotten. 

Information overflow

Er kwam echter een moment dat ik de wijde wereld in trok en andere bibliotheken ontdekte. Al gauw kwam ik er achter dat er te veel boeken en schrijvers zijn om alles gelezen te krijgen. Ook doordat ik andere interesses kreeg werd het schier onmogelijk om alles gelezen te krijgen. Dit was eerlijk gezegd nogal een schok.

Filteren en focussen is een must

Nu jaren later is er mede dank zij de komst van internet zo veel te lezen dat filteren en focussen een must is. Alleen in Nederland zijn er meer dan 5 miljoen domeinnamen welke om aandacht schreeuwen. Aangezien Google voor heel veel mensen het startpunt is op internet is het niet zo gek dat er zo veel aandacht is voor zoekmachineoptimalisatie. Immers hoe beter je het doet in Google, des te groter de kans dat je ook wordt gelezen.

Focus niet op zoekmachineoptimalisatie

Helaas is je focussen op zoekmachineoptimalisatie deels een verkeerd uitgangspunt. Google probeert relevant te blijven door zo goed mogelijk van belang zijnde webpagina's te tonen in de zoekresultaten. Om na te gaan wat "van belang" is moet Google steeds slimmer worden om al het gemanipuleer van de zoekmachineoptimalisatie specialisten te doorzien.

Optimaliseer je site

Zoekmachineoptimalisatie kan betrekking hebben op je eigen site en op de rest van het internet. 

Je eigen site optimaliseren heb je zelf in de hand. Zorg er voor dat deze zo gebruiksvriendelijk mogelijk is, een duidelijk doel voor ogen heeft en voorzien is van originele kwaliteitscontent en je komt een heel eind. In de vorige zin zitten subjectieve beoordelingen als "gebruiksvriendelijk" en "kwaliteit" maar vergis je niet. Google wordt steeds beter om dergelijke subjectieve maatstaven te beoordelen. Zie ook het artikel Succes dankzij een torenhoge ambitie. Je doet er in ieder geval goed aan om zoveel mogelijk jouw website digitaal toegankelijk te maken. 


Spreek de taal van de zoeker


Het is daarnaast erg belangrijk om de taal van de zoekers te spreken. Jouw website moet natuurlijk wel de woorden bevatten waarop wordt gezocht. Keyword research is dan ook een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Dankzij keyword research voor boerderijcamping de Helenahoeve kwam ik er bijvoorbeeld achter dat er veel meer gezocht wordt op boerencamping dan boerderijcamping. Door ook de term boerencamping te gebruiken steeg het bezoekersaantal flink.


Zie boerencamping versus boerderijcamping voor de meest recente grafiek.

Google's reactie op onnatuurlijke links

Op de rest van het internet heb je minder invloed, alhoewel, hier komt het 'gemanipuleer' van de zoekmachine optimalisatie specialisten aan bod. In het verleden gold, hoe meer links naar jouw website, des te beter. Er werden dan ook bij de vleet links gekocht, dan wel artikels in elkaar geflanst met links naar jouw website. Dit liep zo de spuigaten uit dat Google wel met PandaPinguin en Hummingbird updates moest komen om de kwaliteit van de zoekresultaten veilig te stellen. Het is nu zo erg dat Google stelt dat elke onnatuurlijke link ongunstig kan zijn voor jouw positie in de zoekresultaten. Om te voorkomen dat links als onnatuurlijk worden gezien wordt er zelfs gesteld: Don't ask for anchor text.

Linken is normaal

Aan de andere kant geldt nog steeds "Linking is the essence of the web". Het is niet meer dan normaal dat er links worden geplaatst. Het enige wat je je moet afvragen is "Heeft deze link, op deze plek meerwaarde voor de gebruiker?". Zo ja, dan kan je zonder problemen vragen om een backlink naar jouw website.

Linken met ZOMDir

ZOMDir is een startpagina waar je zelf een link naar jouw website kan toevoegen. Om er voor te zorgen dat jouw link waarde toevoegt gelden de volgende tips.

  • Kies de juiste taal 
    Initieel
     doet ZOMDir een aanname over de te gebruiken taal. Mocht deze onverhoopt verkeerd zijn, kies dan een andere taal.
  • Ga naar de pagina waar je link moet komen
    Dit kan door te b
    laderen door de verschillende onderwerpen. Mocht je jouw onderwerp niet terug kunnen vinden dan kan je de onderwerpen index raadplegen. Eventueel kan je zelf een onderwerp toevoegen.
    Je kan eventueel ook opgeven op welk locatie de toe te voegen website betrekking heeft.
  • Voeg links toe
    Voeg niet alleen jouw eigen link toe, voeg ook andere relevante links toe zodat de linkpagina meerwaarde voor de bezoeker oplevert.
    Google zal jouw link dan als een natuurlijke link zien.



Succes, met het toevoegen van links,
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe

Voor meer informatie, ga naar Slideshare