ZOMDir > BlogNL

maandag 16 februari 2015

Waarom startpagina's zo'n slechte naam hebben

Startpagina's hebben bij velen een slechte naam, en eerlijk gezegd snap ik dat ook wel. Er zit heel veel kaf tussen het koren en zelfs het meeste koren is aan het rotten.


Het kaf

Onder het kaf versta ik alle "fly-by-night directories" die ontstonden nadat Google ooit aangaf dat het gunstig was om een link te krijgen in een directorie. Zie hieronder wat Matt Cutts in 2009 te vertellen had over directories. De term "fly-by-night" wordt overigens rond de 1:18 gebruik.

 


Je zou denken dat de meeste startpagina klonen inmiddels wel zijn opgedoekt. Google is immers steeds slimmer geworden en stuurt veel meer op content en kwaliteit. Dat betekend dat ook een startpagina aantoonbaar meerwaarde zou moet bieden aan haar gebruikers.

Er zijn echter nog heel veel startpagina klonen. Als je even rondstruint op een site als sitedeals.nl dan snap je ook waarom. Veel startpagina klonen worden gebruikt voor ABC linkruil. Komt nog eens bij dat dat relatief goedkoop te realiseren is. Je koopt een oude domeinnaam met een hoge (maar verouderde) PageRank en middels een standaard PHP script heb in een mum van tijd je eigen "fly-by-night" directorie draaien.

Dergelijke startpagina's hebben totaal geen meerwaarde voor websurfers zoals jij en ik, en Google weet dat. Dat is overigens de reden dat een link op een (dergelijke) startpagina inmiddels -vanwege de veelal beroerde context- gezien wordt als een slechte link in plaats van een goede link.

Zoals ik al in één van mijn eerste blogs schreef:

Submit a link to a directory? Think twice.

Met andere woorden, zorg ervoor dat jouw link omringd is door andere relevante links.


Het rottende koren


Er zijn gelukkig ook nog redelijk wat startpagina's welke een betere intentie hebben dan ABC linkruil. Sites als Startpagina.nlb9.nl en DMOZ.org (nu Curlie.org) zijn opgezet om echt meerwaarde te leveren aan hun gebruikers. Deze sites werken met een redactie welke vaak voor een groot deel bestaat uit al dan niet betaalde vrijwilligers.

Dat werken met een redactiemodel kon in de begindagen van het internet nog wel, maar het aantal websites is zo toegenomen dat zelfs DMOZ het met ruim 90.000 redacteuren al lang niet meer bij kan houden. Het gevolg hiervan is dat deze directories heel veel websites missen, maar ook dat ze relatief veel linkrot kennen.

Ook al zijn deze directories met de beste bedoelingen opgezet, ze kunnen een goede gebruikerservaring al lang niet meer garanderen. Het aantal bezoeken aan Startpagina.nl neemt dan ook sterk af.


Startpagina's zijn dood, leve de nieuwe startpagina's


Startpagina's in de huidige vorm zullen onvermijdelijk verdwijnen. Neemt niet weg dat er nog steeds behoefte is aan handige lijstjes. De toekomst is dan ook aan startpagina's welke afstappen van het redactiemodel.

Indachtig de Franse tekst Le roi est mort, vive le roi! denk ik dat de nieuwe koning een startpagina zal zijn die het redactiemodel heeft losgelaten. Wie het weet mag het zeggen. Zal ZOMDir.com ooit koning zal worden?

Met optimistische groet,
Hans


--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare

maandag 9 februari 2015

10 redenen waarom we van lijstjes houden

Ondanks dat de harde cijfers suggereren dat Startpagina.nl geen toekomst meer heeft, geloof ik nog steeds in het startpagina concept. Voorwaarde is wel dat deze niet afhankelijk is van een redactie.

Eén van de belangrijkste vragen met betrekking tot startpagina's is:


Waarom zou je nog een startpagina gebruiken?

Het antwoord is simpel. Omdat we van lijstjes houden.

Dat leidt meteen tot de volgende vraag:



Waarom houden we van lijstjes?

Dat antwoord is wat minder simpel. Simpelweg omdat er meerdere redenen voor zijn. Het beste kan ik ze voor je in lijstjes zetten ;-)

Een lijst is:
  • Uitnodigend
    Je hersenen kunnen informatie in lijstjes eenvoudig verwerken. Lijstjes bevatten namelijk meestal heerlijk kleine behapbare stukjes. Hierdoor ontstaat onbewust het idee: "Ja, daar kan ik wat mee."
  • Laagdrempelig
    Doordat lijstjes vaak uit korte stukjes tekst bestaan is het een kleine stap om met het eerste item wat te doen
  • Ordelijk
    Lijstjes stimuleren om georganiseerd te werk te gaan. Met een lijst is het vrij eenvoudig na te gaan welke punten je al hebt gehad en welke nog niet
  • Bevredigend
    De mens is geneigd om af te maken waar hij aan begonnen is. Voor lijstjes betekend dit dat het afhandelen van de eerste items (de eerste links bekijken) automatisch tot gevolg heeft dat je alle items wilt afhandelen. Een compleet afgehandeld lijstje geeft een goed gevoel
  • Inzichtelijk
    Lijstjes geven snel inzicht in zaken de je al kent en zaken die nieuw voor je zijn
  • Overzichtelijk
    De lengte van een lijst is vaak een goede indicatie hoe lang je bezig zal om de lijst door te nemen. Doordat je weet waar je aan toe bent wordt de drempel om ermee aan de slag te gaan weggenomen

Naast bovenstaande punten geldt ook nog eens het volgende. Het maken van een lijst is:
  • Eenvoudig
    Lijstjes zijn, al sinds jaar en dag, een ideaal hulpmiddel om dingen te categoriseren
  • Leerzaam
    Het maken van lijstjes helpt je om zaken beter te begrijpen en helpt je ook om de punten genoemd in de lijst gemakkelijker te onthouden
  • Stressverlagend
    Het maken van lijstjes helpt tegen stress en helpt je je gedachten te verzetten

Gezien bovenstaande punten is het niet gek dat lijstjes van alle tijden zijn. Umberto Eco stelt zelfs: "De lijst is de oorsprong van de cultuur".


Last but not least


Naast deze 9 redenen waarom we van lijstjes houden is er nog een heel belangrijke 10e reden dat we van lijstjes houden. Een lijst is:

  • Eindig
    Alleen al het feit dat je weet dat het een lijst een einde heeft maakt dat het werken ermee je een goed gevoel geeft. Je bent immers ergens naar toe aan het werken. Namelijk naar het het ...

    Einde

Hans



maandag 2 februari 2015

Het einde van Startpagina.nl?

Gebaseerd op historische bezoekersaantallen zoals gepubliceerd door de Verenigde Internet Exploitanten is de verwachting dat Startpagina.nl 2016 niet zal halen. Dit ondanks de recente successen met het nieuwe zoeken.

Eind 2012 startte Startpagina met "Startpagina Search", ook wel bekend als "Het nieuwe zoeken". Mijn inziens een zeer succesvolle toevoeging aan Startpagina.nl. In 2014 was Startpagina namelijk na Google de tweede zoekmachine van Nederland.

Toch vind ik dit verrassend. Het nieuwe zoeken slaat stukken beter aan dan ik had verwacht. Die verwachting was mede ingegeven door diverse discussies op internet over zoekmachine optimalisatie. Als ik die discussies lees dan krijg ik vaak het idee dat startpagina's nauwelijks meer worden gebruikt. Dat is goed om te weten als je denkt zelf de ultieme startpagina te hebben gemaakt :-)

Voor mij dé aanleiding om te kijken naar de daadwerkelijke bezoekersaantallen van Startpagina.


Spitten in spreadsheets

Op basis van spreadsheets in het archief van de Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) probeerde ik harde cijfers over het gebruik van Startpagina te achterhalen. Dat viel niet mee omdat dezelfde informatie niet altijd op eenzelfde manier in de spreadsheets van de Verenigde Internet Exploitanten (en haar voorganger Stichting Internet Reclame) staat. Hierdoor waren de spreadsheets voor september 2006 en de spreadsheets met betrekking op de periode juni 2013 tot en met maart 2014 niet bruikbaar.

Harde cijfers

De cijfers die ik kon achterhalen zijn letterlijk harde cijfers. Uitgezet in de tijd en voorzien van een trendlijn geeft dit een duidelijk beeld.

Bezoekersaantallen Startpagina.nl (blauw), trendlijn (rood)
Periode september 2006 tot en met oktober 2014. Bron: www.vinex.nl


De rode trendlijn geeft aan dat het hard achteruit zal gaan met Startpagina.nl. Zo hard zelfs, dat het de vraag is of Startpagina, ondanks het nieuwe zoeken, 2016 wel zal halen.

Als de cijfers van de VINEX kloppen kan ik niets anders zeggen dan... Sterkte,
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare