ZOMDir > BlogNL

maandag 23 juni 2014

Het geheim van Twitter

Sinds enige tijd ben ik op Twitter actief en ik heb sinds kort pas door wat het geheim van Twitter is. 

Nu weet ik dat ik op Twitter op een verkeerde manier begon. Ik dacht dat door over ZOMDir.com te twitteren, ik automatisch het woord zou verspreiden over die fantastisch nieuwe startpagina die iedereen kan wijzigen omdat het een Wiki is. Mis dus.

Via Twitter leerde ik dat dat een zeer veel voorkomende fout is. Wat ik echter nog niet wist was hoe Twitter dan wel te gebruiken.

Het aantal volgers doet er niet toe

In het begin dacht ik ook dat het aantal volgers van belang is. Immers hoe meer volgers hoe breder je boodschap wordt verspreid. Ook mis, want de meeste mensen lezen geen tweets maar scannen ze hooguit. Sterker nog vaak schijnt dat zelfs niet eens te gebeuren omdat er alleen naar de eigen lijsten wordt gekeken. Dat verbaast me niets want hoe kan je nu tweets van meer dan 10.000 accounts bijhouden?

Het verbaast me dan ook niet dat een tweet gemiddeld na 18 minuten niet meer wordt gelezen. Ik las dan ook adviezen over wanneer te tweeten, het gebruik van Hootsuite om zeer regelmatig te tweeten en weet ik het al niet meer.

Zoals ik er nu overdenk zijn het allemaal waardeloze adviezen, omdat ze niet gaan over de eigenlijke kracht van Twitter.

Het sociale aspect

In tweede instantie dacht ik dat het het sociale aspect was waar het om gaat op Twitter. Je twittert wat en daar wordt op gereageerd. Nou ik kan je zeggen dat valt tegen. Ik heb een aantal keer geprobeerd om via #dtv (een afkorting voor Durf Te Vragen) een interactie aan te gaan. Lastig want #dtv wordt mijn inziens te pas en te onpas gebruikt. Het aantal interacties is tot nu toe dan ook niet bijster groot. Wel begin ik door mensen te volgen gevoelsmatig een beetje een band te krijgen.

Het geheim is de juiste mensen volgen

Het echte geheim van Twitter las ik op mijn werk in een artikel over het optimaal gebruiken van het intranet. 

Het geheim van Twitter is de juiste mensen volgen om de informatie overvloed hanteerbaar te maken. 

Omgaan met de informatieovervloed

De informatieovervloed is vandaag de dag zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn diverse pogingen ondernomen om een filter te maken dat alleen de voor jou interessante tweets laat zien, maar de praktijk leert dat dat niet in een computer algoritme is te vangen. 

De truc is dan ook dat jij niet moet proberen te filteren wat interessant informatie is, dat moet je nu juist uitbesteden. 

Dit doe je door de juiste mensen te volgen en door genoeg mensen te volgen. Je creëert zo een informatie netwerk dat bij jou past en de voor jou interessante informatie filtert. 

Volg de juiste mensen

Volg mensen die je niet kent maar waar je wel een "weak tie" oftewel een soort van band mee hebt. Dit om het netwerk effect te creëren dat je nodig hebt voor een goede filtering. 

Volg juist niet mensen die je goed kent. Als het goed is krijg je daar al genoeg informatie van. Een extra informatiestroom voegt dan ook weinig toe, al kan je natuurlijk hiervoor de eerder genoemde Twitter lijsten gebruijken. Het doel is om een netwerk te bouwen dat waarde toevoegt. 

Volg genoeg mensen

Volg zo'n 150 actieve twitteraars. Aangezien de meeste mensen op Twitter nauwelijks tweeten kan je met gemak meer mensen volgen. Dat aantal van 150 actieve twitteraars is belangrijk. Volg je er minder dan wordt je netwerk minder krachtig. Volg je er meer dan ben je weer terug bij af en verdrink je weer in de informatiestroom.

Beheer actief je netwerk

Als je op de een of andere manier, bijvoorbeeld via een retweet, of een reactie op een tweet, een voor jouw interessante twitteraar tegenkomt. Direct volgen. Je netwerk kan immers altijd beter.

Misschien nog belangrijker is om mensen uit jouw netwerk te halen die geen toegevoegde waarde voor jou hebben. Zware Hootsuite gebruikers, of twitteraars met veel oninteressante tweets vervuilen je netwerk en kan je dan ook maar het beste ontvolgen. Dus ontvolg een ieder die voor jou niet interessant is. 

Je netwerk is dermate belangrijk dat je er verstandig aan doet deze regelmatig te onderhouden (volgen en ontvolgen dus).

Laat het netwerk voor je werken

Als je een netwerk hebt, dan moet je het voor je laten werken. Dat kan alleen als je niet bang bent om informatie te missen.

Door het grote aantal mensen dat je volgt zal het niet doenlijk zijn om alle tweets te lezen. Dat moet je dan ook niet proberen. Als er iets interessants gebeurd in je Twitter tijdlijn en je mist het dan geeft dat niet. Laat dat los.

Als het echt interessant is, volgens jouw netwerk, dan borrelen de interessante berichten vanzelf uit de informatiestroom naar boven dankzij retweets, op- en aanmerkingen en dergelijke. Af en toe je Twitter tijdlijn bekijken is dan echt genoeg.

Hoe ik nu twitter gebruik

Sinds ik dit artikel gelezen heb ga ik veel losser met Twitter om. Ik volg en ontvolg gemakkelijker mensen, kijk veel minder krampachtig naar mijn Twitter tijdlijn en let veel minder op het aantal volgers dat ik heb. Kortom ik begin de meerwaarde van Twitter in te zien, al is deze grotendeels anders dan ik oorspronkelijk dacht.

Succes met jouw Twitter netwerk,
Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare