Ongeacht wat je doel is, op internet is je concurrentie vaak maar slechts één muisklik van je verwijderd. Als je een slechte service biedt, dan zijn je bezoekers voor je het weet weer vertrokken om nooit meer terug te komen.
Des te gemakkelijker de bezoekers van jouw website hun doel kunnen bereiken des te beter. Omdat ik jouw specifieke doel niet ken, kan ik je alleen wat algemene tips geven over toegankelijkheid, bruikbaarheid en zo. In dit artikel ligt de nadruk op toegankelijkheid.
Toegankelijkheid
Toegankelijkheid is een randvoorwaarde voor het kunnen gebruiken van je website.Toegankelijkheid volgens het Van Dale woordenboek |
Omdat een website door de één als toegankelijk kan worden ervaren, maar voor de ander niet lijkt toegankelijkheid een subjectief ongrijpbaar begrip. Dat is het echter niet.
Aanbevelingen voor toegankelijkheid
Al meer dan 15 jaar, om precies te zijn vanaf 5 mei 1999, publiceert het World Wide Web Consortium (W3C) richtlijnen met betrekking tot toegankelijkheid. De tweede versie WCAG 2.0 is gepubliceerd op 11 december 2008. Drie jaar later (3 december 2011) is de geautoriseerde Nederlandse vertaling van de Web Content Accessibility Guidelines gepubliceerd.Middels de WCAG is er een wereldwijde standaard voor toegankelijkheid ontstaan.
In verband met toegankelijkheid worden ook wel sectie 508 van de Amerikaanse Rehabilitation Act en de website digitale toegankelijkheid van de Nederlandse Rijksoverheid genoemd.
De webrichtlijnen versie 2 sluiten aan bij de WCAG 2.0.
Sectie 508 is de voorloper van de WCAG. De Web Content Accessibility Guidelines zijn over het algemeen uitgebreider dan de criteria van sectie 508. Zie dit overzicht van verschillen voor de precieze details.
Voorbeelden van aanbevelingen
Een aantal, in mijn ogen, belangrijke aanbevelingen uit de WCAG zijn:- Lever tekstalternatieven voor alle niet-tekstuele content;
- Maak alle functionaliteit beschikbaar vanaf een toetsenbord;
- Help gebruikers met navigeren, content te vinden en te bepalen waar ze zijn;
- Maak het uiterlijk en de bediening van webpagina's voorspelbaar;
- Help gebruikers om fouten te vermijden en ze te verbeteren.
Elke aanbeveling kent meerdere succescriteria, waarbij elk criterium is voorzien van een niveau. De volgende niveaus worden gebruikt:
- A
- AA
- AAA
Waarbij niveau A het minimale niveau is en AAA het maximale niveau. A en AA zijn verplicht voor de Nederlandse overheid. Niveau AAA wordt veelal gezien als optioneel, al zijn er sites die dit niveau halen. Zie ook dit overzicht van waarmerk-dragers.
Voorbeelden van succescriteria
Om een idee te krijgen wat deze succescriteria nu behelsen hier een aantal voorbeelden:
- Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven (Niveau A);
- Koppen en labels beschrijven het onderwerp of doel (Niveau AA);
- De standaard menselijke taal van elke webpagina kan door software bepaald worden (Niveau A);
- Afkortingen: Er is een mechanisme beschikbaar voor de identificatie van de voluit geschreven vorm of betekenis van afkortingen (Niveau AAA);
- Labels of instructies: Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd (Niveau A).
Voldoet uw website aan de succescriteria
Gezien de hierboven gegeven voorbeelden zal duidelijk zijn dat niet alle succescriteria automatisch toetsbaar zijn.
Een deel van de succescriteria kan wel automatisch worden gecontroleerd. Dit kan met online tools zoals genoemd op de pagina Website promotie voor ontwikkelaars.
Een veel voorkomend probleem, in het kader van toegankelijkheid, is onvoldoende contrast. Deze kan gecontroleerd worden met:
- Wave (tabblad contrast)
Dat lijkt veel werk, maar lang niet alle criteria zijn altijd van toepassing. Middels deze quick reference kun je nagaan welke criteria voor jou van toepassing zijn.
Een zeer handige checklist vindt je overigens ook op www.accessibility-checklist.ch.
Formele inspectie
Er zijn diverse organisaties welke, tegen vergoeding, handmatige volledige formele inspecties uitvoeren. Denk hierbij aan:
Daarnaast zijn er meerdere commerciële partijen welke een website analyse kunnen uitvoeren.
Afhankelijk van de inspectie resultaten krijg je het recht om een waarmerk drempelvrij op jouw website te plaatsen, mits deze inspectie plaatsvond door een gecertificeerde partij. Niet dat het daarom gaat natuurlijk. Het gaat erom dat iedereen jouw website kan gebruiken.
Doe er je voordeel mee en ga voor een toegankelijke website.
Hans
--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare