ZOMDir > BlogNL

maandag 8 september 2014

Eer van je werk met longreads en handige lijstjes

Vaak lees je dat je niet moet schrijven voor Google maar voor mensen. Sterker nog, je moet schrijven waar mensen om vragen en succes is gegarandeerd. Onderstaande voorbeelden ondersteunen deze stelling.

Nederlandse marketing blogs

Een paar maanden geleden plaatste Ruben Bunskoeke een overzicht van marketing blogs op zijn website. Dat was blijkbaar een toevalstreffer want Ruben vroeg zich recent af waarom rank ik met dit artikel zo goed in Google. 100% zeker weet ik het niet, maar volgens mij is het antwoord simpel. De pagina geeft precies waar de mensen om vragen. 

Doordat een lijstje wordt gegeven is de bezoeker geneigd om op een van de links te klikken, om vervolgens weer terug te keren naar dat lijstje. Ik vermoed dat Google dat door heeft en snapt dat het blijkbaar een interessant lijstje is. 


Eenzelfde ervaring als Ruben heb ik ooit ook gehad met Boerderijcampings in Zeeuws-Vlaanderen. Die pagina heb ik al een paar jaar geleden gemaakt en ik kan je zeggen, hij rankt nog steeds lekker.


Mijn analyse destijds was dat het verreweg het meest complete overzicht van boerencampings in Zeeuws-Vlaanderen was. De diverse startpagina's hadden allen maar een deelverzameling en DMOZ (indertijd nog een zeer belangrijke directory) had voor heel Zeeland slechts 17 campings.


Wat is het vermoedelijk niet

Door Ruben zijn ervaring met die van mij te vergelijken kan ik waarschijnlijk wel uitsluiten wat het niet is. Het zijn denk ik niet de social shares. Ik heb eigenlijk nooit veel reclame voor de betreffende pagina gemaakt op social media (dat was toen ook wat minder in dan nu).

Page authority dan wel domain authority kan ik niet gemakkelijk beoordelen. Beide begrippen weet ik namelijk niet goed te testen. De Pagerank (PR) kon ik echter wel gemakkelijk achterhalen met pagerank.zomdir.com. Als ik de Pagerank van de Helenahoeve met die van de andere boerencampings, vergelijk dan zie ik redelijk wat verschillen tussen beide lijstjes.


De Helenahoeve heeft PR2 en linkt naar 5 sites met een PR3, 12 sites met een PR2, 15 sites met een PR1 en 4 sites met een PR0. Oftewel 14% hoger, 33% gelijk en 53% lager qua Pagerank


Doe ik het zelfde voor de marketing  blogs dan krijg je het volgende:


000.nl heeft PR3 en verwijst naar 1 site met een PR6, 3 sites met een PR5, 12 sites met een PR4, 12 sites met een PR3, 7 sites met een PR2, 4 sites met een PR1 en 6 sites met een PR0. Dat is 36% hoger, 27% gelijk en 38% lager. 


Wat is het mogelijk wel

Het zou de reachability score kunnen zijn. Net zoals Ruben link ik immers naar relevante vergelijkbare websites (allemaal boerderij campings net zoals de Helenahoeve). Daaraan gerelateerd is denk ik toch ook wel het begrip content, tenminste als je hyperlinks ook als content wil zien. Wat beide overzichten gemeen hebben is dat ze uniek en behoorlijk compleet zijn.

Net als Ruben ben ik er niet over uit wat het nu precies is wat je doet ranken in Google. Mijn vermoeden is dat Google op de een of andere manier door heeft hoe lang iemand op een pagina blijft c.q. hoe vaak iemand naar diezelfde pagina terugkeert. 


Misschien maar goed ook dat Google dat door heeft. Schrijvers van "longreads" dan wel samenstellers van handige lijstjes, waar de gebruikers echt wat aan hebben, hebben zo tenminste eer van hun werk.

Met optimistische groet,

Hans

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare