ZOMDir > BlogNL

maandag 1 september 2014

Op weg naar succes?

Sinds 5 juni 2013 is ZOMDir, de soepele startpagina, stilletjes in de lucht gegaan. Stilletjes omdat ik er eerst redelijk wat links op wilde hebben staan, maar ook stilletjes omdat de site nog op zwart kon gaan. 

ZOMDir draait namelijk op Google App Engine, zolang er weinig resources worden gebruikt is het gratis. Als je echter een van de vele grenzen overgaat moet je betalen, of gaat de site op zwart. De kosten zijn het probleem niet. Ik betaal nu ongeveer 2 dollarcent per dag. Het probleem zat hem in het verkrijgen van een aparte rekening. Moet dat een zakelijke rekening zijn? Moet ik me dan opgeven bij de kamer van koophandel? Moet ik een BTW nummer aanvragen? Komt ook nog eens bij dat Google alleen een creditcard accepteert. Kortom het was wat gedoe om geregeld te krijgen dat ZOMDir nu een betaalde app is.Promotieplan 1

Afijn begin 2014 was het geregeld en kon ik promotie gaan maken voor ZOMDir.com. Van te voren had ik al nagedacht hoe dat te doen. Het grote publiek heeft niets aan ZOMDir als er niet al te veel links op staan. Ik zou me daarom richten op webmasters, websitebeheerders en website eigenaren om te vragen of ze een link wilden plaatsen op ZOMDir. De vraag was alleen: "Hoe doe ik dat?"

Mailen?

Ik had ergens gelezen dat mail nog steeds een van de beste middelen was om mensen te benaderen. Ai, dat voelt niet lekker, dat lijkt op spammen. Iets wat ik niet wil. Onder het mom "Geef en krijg terug" dacht ik er goed aan te doen om een subsite te maken met tips voor het promoten van een website: websitepromotie.zomdir.com. Vervolgens ging ik brancheorganisaties aanschrijven met het verzoek om die tips te delen met hun achterban en het verzoek een link te plaatsen op ZOMDir. Het resultaat vond ik teleurstellend. Ik kreeg nauwelijks respons en had zelfs het idee dat men er wat achter zocht. Tja. Gecombineerd met het gevoel als spammer bezig te zijn, was het besluit om te stoppen niet zo moeilijk.


Bloggen?

Niet voor een gat te vangen, besloot ik te gaan bloggen. Al snel had ik door dat dat ook iets is van de lange adem. Met een beetje geluk slaat je blog na een jaar of twee aan. Het voelt veel beter dan mailen, dus ik denk dat wel vol te kunnen houden. Nu had ik al een Engelstalig blog (blog.zomdir.com) dus het leek me verstandig om er dit Nederlandse blog blognl.zomdir.com er naast te zetten. Mijn strategie is namelijk om me eerste op de Nederlandse markt te storten om zo wat ervaring op te doen. 


Zoekmachine optimalisatie?

Het idee was om vooral te bloggen over zoekmachine optimalisatie en dergelijke omdat ik dacht dat dat mijn doelgroep aan zou spreken. Als zoekmachine optimalisatie specialisten mijn website zouden aanbevelen voor het verkrijgen van links dan zou het wel gaan lopen dacht ik. Het resultaat tot nu toe is dat ik wel wat aandacht heb, en dat er af en toe een linkje wordt geplaatst. Het begin is er, maar ...
volgens de zoekmachine optimalisatie specialisten is het concept startpagina verouderd. Waarop ik denk dat klopt. Startpagina's oude stijl zijn verouderd. ZOMDir is mijn inziens vele factoren beter en zou dan ook aan kunnen slaan. 


Eén link, is geen link ...

Wat me tegen valt van sommige zoekmachine optimalisatie specialisten* is dat ze alleen maar linkjes plaatsen van hun eigen sites en dat terwijl ik overal lees dat je moet voorkomen dat een link overkomt als een onnatuurlijk link (zie ook mijn blog artikel Eén link is geen link ...). Maar ja, schiet je er wat mee op als je als zoekmachine optimalisatie specialist een link naar je eigen site plaatst én naar je concurrenten? Tja, ik snap het dilemma van de zoekmachine optimalisatie specialist. Een startpagina als ZOMDir is al snel niet onderscheidend genoeg.


Waar sta ik nu?

Op Twitter kom ik af en toe intrigerende plaatjes tegen. Zo ook het plaatje hieronder. Het rechterpad lijkt op dit moment van toepassing, al heb ik het eindpunt nog niet bereikt. 

Ik vermoed dat ik me nu bevind bij de rode pijl. Al zijn er al heel veel dingen gedaan, ik verwacht nog een lange weg te moeten gaan voor ZOMDir het Tipping Point bereikt. Ik ben er echter van overtuigd dat dat moment komt.


Met optimistische groet,

Hans

* Omdat ZOMDir compleet anoniem is weet ik niet wie linkjes toevoegt. Laten we het dan ook maar houden op sterke vermoedens.


--

ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare