ZOMDir > BlogNL

maandag 30 juni 2014

De voordelen van een minimum design

Vandaag de dag verbaas ik me er nog steeds over hoeveel websites niet te lezen zijn op mijn smartphone. Het zijn of hele kleine lettertjes, of ik krijg een horizontale scrollbar ("users hate horizontal scrolling"). In beide gevallen is het drie keer niets.

Ergens snap ik wel hoe dat komt. Als een website ontworpen wordt, gebeurd dat meestal op een desktop. Al weet je beter, het is dan erg verleidelijk om te denken dat iedereen zo'n groot scherm heeft.

Wat ook mee speelt is dat de trukendoos die je nu kan gebruiken bij het ontwerpen van een website gigantisch groot is. Je kan werken met jQueryGoogle FontsHTML5CSS3, kortom het kan niet op. Dat geeft niet als je je maar weet waar je mee bezig bent.

Omdat er al met al veel bij komt te kijken zijn er allerlei templates ontwikkeld om je nieuwe ontwerp een kickstart te geven. Door BoilerplateBootstrap, of een template van HTML5 Up te gebruiken heb je een mooie basis voor je website. Vervolgens nog even het één en ander foutloos tweaken en klaar is Kees. 

Niet dus.


HTML only

Een drastisch alternatief is om een website te maken welke nagenoeg alleen gebaseerd is op HTML. Dat is door elke browser gemakkelijk te verwerken. Alleen HTML gebruiken heeft de volgende voordelen:

  • De pagina bevat alleen het hoogstnoodzakelijke;
  • De pagina laadt snel;
  • De pagina is toegankelijk;
  • De pagina past op elk scherm (variërend van een DSi tot een 32" televisie);
  • De pagina ziet er in elke browser nagenoeg hetzelfde uit.


Een klein beetje CSS

Als je toch CSS wilt gebruiken om het er net iets gelikter uit te laten zien, dan zijn de volgende tips van toepassing, om een goed toegankelijke pagina te behouden:
  • Probeer niet de lay-out te wijzigen;
  • Vergroot de lettergrootte en de regelhoogte, dat bevordert de leesbaarheid, gebruik hier uitsluitend relatieve waarden voor. Dit zorgt er voor dat de gebruiker zonder problemen de lettergrootte kan wijzigen;
  • Als je kleuren gebruikt, zorg er voor dat ze betekenisloos zijn, niet iedereen kan elke kleur even goed interpreteren;
  • Zorg er voor dat de gebruikte kleuren het contrast van de teksten niet vermindert;
  • Gebruik een schreefloze letter, bijvoorbeeld de Verdana.



Minimum gebruik van javascript

Wil je echt een toegankelijke website maken, zorg er dan voor dat er geen noodzaak is om javascript te gebruiken. Gebruik javascript alleen om de gebruikersvriendelijkheid van je site te verhogen. Bijvoorbeeld door:

  • De focus te zetten op het eerste invoerveld;
  • Eventuele invoer direct te controleren voor deze wordt aangeboden aan de server.


Simpele websites zijn beter

Het eindresultaat komt misschien wat "simpel" over, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat "simpele" websites beter zijn.

Omdat ik vermoed dat je me nog steeds niet gelooft. Kijk eens naar motherfuckingwebsite.com en zie de ongelofelijke scores in Pagespeed Insights




Als je jezelf de vraag stelt wat je wilt bereiken met je website dan is, ongeacht wat je wilt, de kans groot dat je het beste voor een "simpele" website kan gaan.

Mark my words,
Hans

Inmiddels begin ik wat medestanders te krijgen. Zie bijvoorbeeld het advies Hou het simpel. Hou het eenvoudig. Hou het puur.

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare