ZOMDir > BlogNL

maandag 30 juni 2014

De voordelen van een minimum design

Vandaag de dag verbaas ik me er nog steeds over hoeveel websites niet te lezen zijn op mijn smartphone. Het zijn of hele kleine lettertjes, of ik krijg een horizontale scrollbar ("users hate horizontal scrolling"). In beide gevallen is het drie keer niets.

Ergens snap ik wel hoe dat komt. Als een website ontworpen wordt, gebeurd dat meestal op een desktop. Al weet je beter, het is dan erg verleidelijk om te denken dat iedereen zo'n groot scherm heeft.

Wat ook mee speelt is dat de trukendoos die je nu kan gebruiken bij het ontwerpen van een website gigantisch groot is. Je kan werken met jQueryGoogle FontsHTML5CSS3, kortom het kan niet op. Dat geeft niet als je je maar weet waar je mee bezig bent.

Omdat er al met al veel bij komt te kijken zijn er allerlei templates ontwikkeld om je nieuwe ontwerp een kickstart te geven. Door BoilerplateBootstrap, of een template van HTML5 Up te gebruiken heb je een mooie basis voor je website. Vervolgens nog even het één en ander foutloos tweaken en klaar is Kees. 

Niet dus.


HTML only

Een drastisch alternatief is om een website te maken welke nagenoeg alleen gebaseerd is op HTML. Dat is door elke browser gemakkelijk te verwerken. Alleen HTML gebruiken heeft de volgende voordelen:

  • De pagina bevat alleen het hoogstnoodzakelijke;
  • De pagina laadt snel;
  • De pagina is toegankelijk;
  • De pagina past op elk scherm (variërend van een DSi tot een 32" televisie);
  • De pagina ziet er in elke browser nagenoeg hetzelfde uit.


Een klein beetje CSS

Als je toch CSS wilt gebruiken om het er net iets gelikter uit te laten zien, dan zijn de volgende tips van toepassing, om een goed toegankelijke pagina te behouden:
  • Probeer niet de lay-out te wijzigen;
  • Vergroot de lettergrootte en de regelhoogte, dat bevordert de leesbaarheid, gebruik hier uitsluitend relatieve waarden voor. Dit zorgt er voor dat de gebruiker zonder problemen de lettergrootte kan wijzigen;
  • Als je kleuren gebruikt, zorg er voor dat ze betekenisloos zijn, niet iedereen kan elke kleur even goed interpreteren;
  • Zorg er voor dat de gebruikte kleuren het contrast van de teksten niet vermindert;
  • Gebruik een schreefloze letter, bijvoorbeeld de Verdana.



Minimum gebruik van javascript

Wil je echt een toegankelijke website maken, zorg er dan voor dat er geen noodzaak is om javascript te gebruiken. Gebruik javascript alleen om de gebruikersvriendelijkheid van je site te verhogen. Bijvoorbeeld door:

  • De focus te zetten op het eerste invoerveld;
  • Eventuele invoer direct te controleren voor deze wordt aangeboden aan de server.


Simpele websites zijn beter

Het eindresultaat komt misschien wat "simpel" over, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat "simpele" websites beter zijn.

Omdat ik vermoed dat je me nog steeds niet gelooft. Kijk eens naar motherfuckingwebsite.com en zie de ongelofelijke scores in Pagespeed Insights




Als je jezelf de vraag stelt wat je wilt bereiken met je website dan is, ongeacht wat je wilt, de kans groot dat je het beste voor een "simpele" website kan gaan.

Mark my words,
Hans

Inmiddels begin ik wat medestanders te krijgen. Zie bijvoorbeeld het advies Hou het simpel. Hou het eenvoudig. Hou het puur.

--
ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
Voor meer informatie, ga naar Slideshare

Uitsluitend voordelen, maak je website toegankelijk

Als je een website maakt of laat maken dan doe je dat met een bepaald doel. 

Ongeacht wat je doel is, op internet is je concurrentie vaak maar slechts één muisklik van je verwijderd. Als je een slechte service biedt, dan zijn je bezoekers voor je het weet weer vertrokken om nooit meer terug te komen.


Des te gemakkelijker de bezoekers van jouw website hun doel kunnen bereiken des te beter. Omdat ik jouw specifieke doel niet ken, kan ik je alleen wat algemene tips geven over toegankelijkheid, bruikbaarheid en zo. In dit artikel ligt de nadruk op toegankelijkheid.



Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een randvoorwaarde voor het kunnen gebruiken van je website. 
Toegankelijkheid volgens het Van Dale woordenboek
Dit geldt met name voor mensen met beperkingen in het zien. Onderschat dat niet, volgens het CBS had in 2012 4,6% van de mannen en 6,7% van de vrouwen een beperking in zien.

Omdat een website door de één als toegankelijk kan worden ervaren, maar voor de ander niet lijkt toegankelijkheid een subjectief ongrijpbaar begrip. Dat is het echter niet.



Aanbevelingen voor toegankelijkheid

Al meer dan 15 jaar, om precies te zijn vanaf 5 mei 1999, publiceert het World Wide Web Consortium (W3C) richtlijnen met betrekking tot toegankelijkheid. De tweede versie WCAG 2.0 is gepubliceerd op 11 december 2008. Drie jaar later (3 december 2011) is de geautoriseerde Nederlandse vertaling van de Web Content Accessibility Guidelines gepubliceerd.

Middels de WCAG is er een wereldwijde standaard voor toegankelijkheid ontstaan. 


In verband met toegankelijkheid worden ook wel sectie 508 van de Amerikaanse Rehabilitation Act  en de website digitale toegankelijkheid van de Nederlandse Rijksoverheid genoemd. 


De webrichtlijnen versie 2 sluiten aan bij de WCAG 2.0. 

Sectie 508 is de voorloper van de WCAG. De Web Content Accessibility Guidelines zijn over het algemeen uitgebreider dan de criteria van sectie 508. Zie dit overzicht van verschillen voor de precieze details.


Voorbeelden van aanbevelingen

Een aantal, in mijn ogen, belangrijke aanbevelingen uit de WCAG zijn:
  • Lever tekstalternatieven voor alle niet-tekstuele content;
  • Maak alle functionaliteit beschikbaar vanaf een toetsenbord;
  • Help gebruikers met navigeren, content te vinden en te bepalen waar ze zijn;
  • Maak het uiterlijk en de bediening van webpagina's voorspelbaar;
  • Help gebruikers om fouten te vermijden en ze te verbeteren.


Elke aanbeveling kent meerdere succescriteria, waarbij elk criterium is voorzien van een niveau. De volgende niveaus worden gebruikt:
  • A
  • AA
  • AAA
Waarbij niveau A het minimale niveau is en AAA het maximale niveau. A en AA zijn verplicht voor de Nederlandse overheid. Niveau AAA wordt veelal gezien als optioneel, al zijn er sites die dit niveau halen. Zie ook dit overzicht van waarmerk-dragers.

Voorbeelden van succescriteria

Om een idee te krijgen wat deze succescriteria nu behelsen hier een aantal voorbeelden:

  • Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven (Niveau A);
  • Koppen en labels beschrijven het onderwerp of doel (Niveau AA);
  • De standaard menselijke taal van elke webpagina kan door software bepaald worden (Niveau A);
  • Afkortingen: Er is een mechanisme beschikbaar voor de identificatie van de voluit geschreven vorm of betekenis van afkortingen (Niveau AAA);
  • Labels of instructies: Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd (Niveau A).


    Voldoet uw website aan de succescriteria

    Gezien de hierboven gegeven voorbeelden zal duidelijk zijn dat niet alle succescriteria automatisch toetsbaar zijn. 

    Een deel van de succescriteria kan wel automatisch worden gecontroleerd. Dit kan met online tools zoals genoemd op de pagina Website promotie voor ontwikkelaars.

    Een veel voorkomend probleem, in het kader van toegankelijkheid, is onvoldoende contrast. Deze kan gecontroleerd worden met: 
    • Wave (tabblad contrast)
    Nogmaals niet alle succescriteria zijn automatisch te controleren. Tingtun geeft bijvoorbeeld aan dat zij 9 van de 38 WCAG AA criteria kunnen testen. Je doet er dan ook goed aan om zelf alle criteria langs te lopen. 

    Dat lijkt veel werk, maar lang niet alle criteria zijn altijd van toepassing. Middels deze quick reference kun je nagaan welke criteria voor jou van toepassing zijn.


    Een zeer handige checklist vindt je overigens ook op www.accessibility-checklist.ch


    Formele inspectie

    Er zijn diverse organisaties welke, tegen vergoeding, handmatige volledige formele inspecties uitvoeren. Denk hierbij aan:

    Daarnaast zijn er meerdere commerciële partijen welke een website analyse kunnen uitvoeren.

    Afhankelijk van de inspectie resultaten krijg je het recht om een waarmerk drempelvrij op jouw website te plaatsen, mits deze inspectie plaatsvond door een gecertificeerde partij. Niet dat het daarom gaat natuurlijk. Het gaat erom dat iedereen jouw website kan gebruiken.

    Doe er je voordeel mee en ga voor een toegankelijke website. 

    Hans

    --
    ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
    Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
    Voor meer informatie, ga naar Slideshare

    maandag 23 juni 2014

    Het geheim van Twitter

    Sinds enige tijd ben ik op Twitter actief en ik heb sinds kort pas door wat het geheim van Twitter is. 

    Nu weet ik dat ik op Twitter op een verkeerde manier begon. Ik dacht dat door over ZOMDir.com te twitteren, ik automatisch het woord zou verspreiden over die fantastisch nieuwe startpagina die iedereen kan wijzigen omdat het een Wiki is. Mis dus.

    Via Twitter leerde ik dat dat een zeer veel voorkomende fout is. Wat ik echter nog niet wist was hoe Twitter dan wel te gebruiken.

    Het aantal volgers doet er niet toe

    In het begin dacht ik ook dat het aantal volgers van belang is. Immers hoe meer volgers hoe breder je boodschap wordt verspreid. Ook mis, want de meeste mensen lezen geen tweets maar scannen ze hooguit. Sterker nog vaak schijnt dat zelfs niet eens te gebeuren omdat er alleen naar de eigen lijsten wordt gekeken. Dat verbaast me niets want hoe kan je nu tweets van meer dan 10.000 accounts bijhouden?

    Het verbaast me dan ook niet dat een tweet gemiddeld na 18 minuten niet meer wordt gelezen. Ik las dan ook adviezen over wanneer te tweeten, het gebruik van Hootsuite om zeer regelmatig te tweeten en weet ik het al niet meer.

    Zoals ik er nu overdenk zijn het allemaal waardeloze adviezen, omdat ze niet gaan over de eigenlijke kracht van Twitter.

    Het sociale aspect

    In tweede instantie dacht ik dat het het sociale aspect was waar het om gaat op Twitter. Je twittert wat en daar wordt op gereageerd. Nou ik kan je zeggen dat valt tegen. Ik heb een aantal keer geprobeerd om via #dtv (een afkorting voor Durf Te Vragen) een interactie aan te gaan. Lastig want #dtv wordt mijn inziens te pas en te onpas gebruikt. Het aantal interacties is tot nu toe dan ook niet bijster groot. Wel begin ik door mensen te volgen gevoelsmatig een beetje een band te krijgen.

    Het geheim is de juiste mensen volgen

    Het echte geheim van Twitter las ik op mijn werk in een artikel over het optimaal gebruiken van het intranet. 

    Het geheim van Twitter is de juiste mensen volgen om de informatie overvloed hanteerbaar te maken. 

    Omgaan met de informatieovervloed

    De informatieovervloed is vandaag de dag zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn diverse pogingen ondernomen om een filter te maken dat alleen de voor jou interessante tweets laat zien, maar de praktijk leert dat dat niet in een computer algoritme is te vangen. 

    De truc is dan ook dat jij niet moet proberen te filteren wat interessant informatie is, dat moet je nu juist uitbesteden. 

    Dit doe je door de juiste mensen te volgen en door genoeg mensen te volgen. Je creëert zo een informatie netwerk dat bij jou past en de voor jou interessante informatie filtert. 

    Volg de juiste mensen

    Volg mensen die je niet kent maar waar je wel een "weak tie" oftewel een soort van band mee hebt. Dit om het netwerk effect te creëren dat je nodig hebt voor een goede filtering. 

    Volg juist niet mensen die je goed kent. Als het goed is krijg je daar al genoeg informatie van. Een extra informatiestroom voegt dan ook weinig toe, al kan je natuurlijk hiervoor de eerder genoemde Twitter lijsten gebruijken. Het doel is om een netwerk te bouwen dat waarde toevoegt. 

    Volg genoeg mensen

    Volg zo'n 150 actieve twitteraars. Aangezien de meeste mensen op Twitter nauwelijks tweeten kan je met gemak meer mensen volgen. Dat aantal van 150 actieve twitteraars is belangrijk. Volg je er minder dan wordt je netwerk minder krachtig. Volg je er meer dan ben je weer terug bij af en verdrink je weer in de informatiestroom.

    Beheer actief je netwerk

    Als je op de een of andere manier, bijvoorbeeld via een retweet, of een reactie op een tweet, een voor jouw interessante twitteraar tegenkomt. Direct volgen. Je netwerk kan immers altijd beter.

    Misschien nog belangrijker is om mensen uit jouw netwerk te halen die geen toegevoegde waarde voor jou hebben. Zware Hootsuite gebruikers, of twitteraars met veel oninteressante tweets vervuilen je netwerk en kan je dan ook maar het beste ontvolgen. Dus ontvolg een ieder die voor jou niet interessant is. 

    Je netwerk is dermate belangrijk dat je er verstandig aan doet deze regelmatig te onderhouden (volgen en ontvolgen dus).

    Laat het netwerk voor je werken

    Als je een netwerk hebt, dan moet je het voor je laten werken. Dat kan alleen als je niet bang bent om informatie te missen.

    Door het grote aantal mensen dat je volgt zal het niet doenlijk zijn om alle tweets te lezen. Dat moet je dan ook niet proberen. Als er iets interessants gebeurd in je Twitter tijdlijn en je mist het dan geeft dat niet. Laat dat los.

    Als het echt interessant is, volgens jouw netwerk, dan borrelen de interessante berichten vanzelf uit de informatiestroom naar boven dankzij retweets, op- en aanmerkingen en dergelijke. Af en toe je Twitter tijdlijn bekijken is dan echt genoeg.

    Hoe ik nu twitter gebruik

    Sinds ik dit artikel gelezen heb ga ik veel losser met Twitter om. Ik volg en ontvolg gemakkelijker mensen, kijk veel minder krampachtig naar mijn Twitter tijdlijn en let veel minder op het aantal volgers dat ik heb. Kortom ik begin de meerwaarde van Twitter in te zien, al is deze grotendeels anders dan ik oorspronkelijk dacht.

    Succes met jouw Twitter netwerk,
    Hans

    --
    ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
    Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
    Voor meer informatie, ga naar Slideshare

    maandag 16 juni 2014

    Help me. Wil je een link voor me verwijderen?

    Recent kreeg ik per mail het verzoek om een link te verwijderen op ZOMDir.com. Als reden werd opgegeven:
    We really appreciate you referring to our website in this way, however our brand requirements have changed and the link is no longer required.

    Blijkbaar was het niet duidelijk dat je zelf een link kan verwijderen. Iets verder in de mail stond namelijk:

    I know your time is valuable and I would like to thank you in advance for your cooperation in removing the link.

    Ja dag. Ik heb niet voor niets de mogelijkheid ingebouwd om zelf links te verwijderen. Ik heb dan ook geantwoord dat ze zelf de betreffende link konden verwijderen. Achteraf had ik die mail net te snel gestuurd. Eigenlijk had ik ze ook nog moeten wijzen op de disclaimer.

    In de RSS feed van de betreffende pagina -het icoon staat linksonder op de pagina- zag ik dat deze link de volgende morgen, zonder mijn verdere bemoeienis, is verwijderd.



    Aangezien plaatjes meer kunnen zeggen dan woorden, hieronder de instructie voor het verwijderen van een link.


    Zo simpel kan het dus zijn.

    Succes,
    Hans

    --
    ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
    Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
    Voor meer informatie, ga naar Slideshare

    maandag 9 juni 2014

    De naam verraad het ambitie niveau

    Ik ben al een tijdje aan het broeden voor een blogartikel over startpagina's voor Marketingmed. Dat is lastig want ik wil niet in herhalen wat ik al heb geschreven voor deze blog.

    Al zoekende kwam ik op de informatie pagina van b9.nl uit. In de kenmerken van B9 kan ik me helemaal vinden.

    • Onafhankelijk: B9 is een zelfstandige organisatie en neemt (misbruik daargelaten) elke link in www.b9.nl op, ongeacht waar deze vandaan komt of naar toe gaat. Voorwaarde is alleen dat de informatie gericht is op Nederland.
    • Gratis: voor de bezoeker is www.b9.nl gratis. De Internet-site wordt betaald door een hele lichte vorm van reclame toe te staan. Precies voldoende om de kosten te dekken; zo blijft hij bestaan.
    • Privacy gewaarborgd: van bezoekers van deze site worden geen gegevens gevraagd of bijgehouden.
    • Snel: er wordt alles aan gedaan u zo snel mogelijk op het goede spoor te zetten. Snel ladende, duidelijke pagina's zijn misschien wel het belangrijkste kenmerk van www.b9.nl.
    • Eenvoudig: de structuur is hiërarchisch. Deze is het meest 'natuurlijk' en daarom hier consequent toegepast. Natuurlijk zijn er waar nodig kruisverwijzingen aangegeven.
    • Low-tech: geen geavanceerde JavaScripts, gebruik van Java, shockwave, etc.etc.. De reden is dat zoveel mogelijk Internetters (zonder ergerlijke foutmeldingen) gebruik van de index moeten kunnen maken.
    • Eigen beoordeling: niet elke Internet-site is even waardevol. B9 kijkt globaal naar de inhoud van de gelinkte Internet-sites en geeft de meest waardevolle extra aandacht.
    • De gebruiker aan de macht: de enige die bepaalt of iets goed is of niet, dat bent u. Alle op- en aanmerkingen worden daarom zoveel mogelijk omgezet in daden.

    Voor ZOMDir zou ik het echter als volgt stellen:
    • Onafhankelijk. ZOMDir is een zelfstandige organisatie en neemt in principe elke link op in de directorie ZOMDir.com. Hierbij gelden de volgende regels:
      • Elke link is slechts één keer toegestaan;
      • "Onveilige links" zijn mogen alleen worden opgenomen in de directorie thedarksideof.ZOMDir.com.
    • Gratis. ZOMDir is gratis. Indien nodig wordt, in de toekomst als het echt niet anders kan, de kosten gedekt door reclame op de website.
    • Privacy gewaarborgd. Er worden geen persoonlijke gegevens gevraagd of bijgehouden van de gebruikers van ZOMDir.com.
    • Snel. Er wordt alles aan gedaan om u zo snel mogelijk de juiste pagina voor te schotelen. Snel ladende, duidelijke pagina's is een belangrijk kenmerk van ZOMDir.com.
    • Eenvoudig. De structuur is hiërarchisch. Deze is opgesplitst in 'onderwerpen' en 'locaties'. De hiërarchie is uniek per taal en kan door de iedereen zelf worden uitgebreid dan wel worden aangepast.
    • Low-tech. Geen geavanceerde JavaScripts, gebruik van Java, shockwave, en dergelijke. De reden is dat zoveel mogelijk Internetters (zonder ergerlijke foutmeldingen) gebruik moeten kunnen maken van ZOMDir.
    • Eigen beoordeling. Iedere gebruiker van ZOMDir mag zelf beoordelen of een link toegevoegde waarde heeft of niet. Links die niet thuishoren op een pagina kunnen door iedereen worden verwijderd. ZOMDir tipt automatisch pagina's waar veel zorg aan is besteed.
    • De gebruiker aan de macht. ZOMDir is een open wiki, hierdoor kunt u direct:
      • Links toevoegen, wijzigen en verwijderen 
      • Onderwerpen toevoegen, wijzigen en inactiveren
      • De onderwerpen hiërarchie wijzigen
      • Locaties toevoegen, wijzigen en inactiveren
      • De locatie hiërarchie wijzigen
      • De gebruikte teksten op de website wijzigen
    Zoals u ziet zijn er veel overeenkomsten. re-inventing B9 was achteraf dan ook misschien een beter uitgangspunt geweest dan re-inventing DMOZ9Bir was dan ook wellicht een betere naam geweest dan ZOMDir ;-) Al ben ik nog steeds blij met mijn ambitie om een betere startpagina te worden dan DMOZ.org (nu Curlie.org). Dat is tenminste lekker uitdagend.

    Succes met het kiezen van jouw ambities,
    Hans

    --
    ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
    Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
    Voor meer informatie, ga naar Slideshare

    donderdag 5 juni 2014

    Er zijn er twee jarig

    Het is vandaag (5 juni 2014) precies 1 jaar geleden dat ZOMDir.com werd gelanceerd. Zie ook onderstaande schermafdruk van de statistieken



    De start was precies 15 jaar na de start van DMOZ. Dus DMOZ, van harte gefeliciteerd met jullie verjaardag.


    Het afgelopen jaar was een jaar van voorzichtig opstarten, het verwijderen van een grote bug, het doorvoeren van een flink aantal verbeteringen, het toevoegen van links, de start van deze blog en het actiever gebruiken van het twitter account @zomdir


    Voor het komende jaar hoop ik de zichtbaarheid van ZOMDir flink te vergroten.


    Hans


    --
    ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
    Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
    Voor meer informatie, ga naar Slideshare

    maandag 2 juni 2014

    Pagerank, of de dingen die voorbij gaan

    Update maart 2016. Pagerank checkers zijn niet meer van belang. Google verwijdert de Public Pagerank.

    --

    Lang lang geleden waren er vele vele zoekmachines. In eerste instantie was de grote uitdaging het gehele internet te indexeren. Het was een tijd dat je aan keyword stuffing kon doen en de keyword tag nog belangrijk was. Er waren heel wat bedrijven die sex gerelateerde keywords opnamen in hun pagina onder het mom "Sex sells". 


    Links in plaats van keywords

    Alles veranderde toen Google op het toneel verscheen. Het manipuleren met keywords werd nagenoeg onmogelijk. De kwaliteit van de zoekresultaten was dankzij het Pagerank algoritme vele malen beter dan dat van de concurrentie. Aangezien op internet de concurrentie maar een klik verder is was al snel nagenoeg iedereen overgestapt op Google.


    Rekenintensief

    Het bepalen van alle Pageranks vergde indertijd dermate veel rekenkracht dat Google eens in de maand een Google dance hield om voor alle geïndexeerde pagina's opnieuw de Pagerank te bepalen. Middels een browser add-on van Google kon je zien wat de Pagerank van een site was.

    Pagerank checkers

    Het was, en is nog steeds, belangrijk om links te krijgen van pagina's met een relatief hoge Pagerank. Hierdoor zou jouw site hoger getoond worden in de zoekresultaten van Google. Het achterhalen van de Pagerank van een pagina was dan ook erg belangrijk. Waar vraag is, ontstaat aanbod. Er kwamen dan ook al snel allerlei Pagerank checkers beschikbaar (zelfs ZOMDir had een Pagerank checker: pagerank.zomdir.com). 


    Oude Pageranks

    Vandaag de dag is de waarde van dergelijke Pagerank checkers nagenoeg nihil. Hier is slechts één belangrijke reden voor. Google werkt de publieke Pageranks namelijk niet meer bij. Alle Pageranks die je vandaag de dag ziet zijn dan ook oude Pageranks.

    Google doet dit om te voorkomen dat er vals gespeeld wordt. Lang lang geleden kon dat met keyword stuffing, nu probeert men dat met link farmscontent farms en dergelijke. Google is hier niet van gediend omdat hierdoor de intrinsieke kwaliteit van een website niet meer goed kan worden bepaald. De Pagerank is nu dan ook één van de vele factoren die het zoekresultaat bepaald. Al is het nog steeds een belangrijke.


    Linken is belangrijk

    Het is echter een illusie om te denken dat links naar jouw website niet meer van belang zijn voor een hoge positie in Google. Om Gerry McGovern te citeren "Linking is the essence of the web". 



    Dat dat nog steeds opgaat kan je zelf testen door te zoeken op de term "Click here". Grote kans dat je dan uit komt op de download pagina van Adobe Reader, terwijl er op de betreffende pagina niet eens "Click here" staat. Dit fenomeen lijkt sterk op een Google bom (een manier om met een "oneigenlijk" zoekwoord een website hoog in de rankings te krijgen). Dat "Click here" nog wel werkt en bijvoorbeeld "miserable failure" niet meer komt doordat Google er echt alles aan doet om goede zoekresultaten te geven. 



    Blijft linken belangrijk?

    Google schaaft het algoritme om de beste zoekresultaten te geven steeds bij. Vandaar dat het niet gek is dat laatst de vraag kwam of het belang van links zal afnemen.



    Het antwoord van Matt Cutts is soms lastig te interpreteren. Hij zegt het niet, maar ik hoor tussen de regels door: 

    Ja, het belang van links zal een klein beetje afnemen, pas op het moment dat Google het taalbegrip van een mens heeft (oftewel als Google de Turingtest heeft gehaald) is linkbuilding nauwelijks meer van belang.  

    Het is dan ook niet vreemd dat uit een onderzoek van DDMA (artikel inmiddels verwijderd) blijkt dat 70% van de 84 gevraagde marketeers van mening is dat linkbuilding een "must" is voor het behalen van goede SEO resultaten




    Zoals ik al aangaf in de het artikel "Eén link is geen link, ..." denk ik dat het er vooral om zal blijven gaan dat je geen slechte spam-achtige backlinks krijgt. 


    Tot slot

    In ZOMDir kon je soms bij een link Pop staan. Dat is een site met een relatief hoge pagerank. Toen ik aan het ZOMDir project begon leek dat nog zinnig. 

    Gezien het feit dat Google deze niet meer publiekelijk bijwerkt lijkt dat nu niet meer zo zinnig, de Pop indicator is dan ook verwijderd.


    Wederom succes toegewenst,
    Hans

    --

    ZOMDir.com is een startpagina en een Wiki
    Ook jij voegt in 10 seconden een link toe
    Voor meer informatie, ga naar Slideshare